Rusko zahájilo blokádu, pod hladinu moře rozsévá miny. USA varují před nekalými záměry Kremlu

Plavidlo v bezpečném koridoru u přístavu Oděsa (6. 1. 2023)

Jak to bude s obilnou dohodou

Rusko zahájilo blokádu ukrajinských přístavů v Černém moři. Stalo se tak po pondělním upuštění od dohody, která zajišťovala obchodními lodím bezpečný pohyb v oblasti. V ohrožení je tak znovu export obilí. Bílý dům varuje, že chce Rusko napětí v Černém moři eskalovat a chystá prý útoky na civilní lodě, píše agentura AP.

Jeden rok Rusko ctilo dohodu o dodržování bezpečného koridoru v Černém moři, kterým mohly Ukrajinu opouštět obchodní lodě s obilím a potravinami. Takzvaná Černomořská obilná iniciativa byla reakcí na námořní blokádu, kterou Rusko zahájilo po začátku války, a která zejména v Africe vyvolávala strach z potravinové krize.

Předním vyjednavačem dohody se stalo Turecko, které společně s OSN, Ruskem a Ukrajinou smlouvu po určitých intervalech prodlužovalo. Lodě opouštějící přístavní města Čornomorsk, Oděsa a Južne díky tomu byly v bezpečí. Při příjezdu plavidel Rusové kontrolovali, zda na jejich palubě nejsou zbraně. Navzdory křehkosti ujednání se podařilo z ukrajinských přístavů vypravit přes tisíc lodí a exportovat 33 milionů tun obilí, napsal list The Guardian.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko zastavilo účast na obilných dohodách. Nebyly splněny podmínky, tvrdí Moskva

Po roce plnění se teď Moskva rozhodla dohodu pozastavit. Údajně proto, že nevedla k většímu exportu ruského zemědělského zboží, a je tudíž pro Moskvu k ničemu. V neděli smlouva přestala platit. Poslední loď, která měla garantovaný bezpečný koridor, opustila ukrajinské přístavy závěrem týdne. Rusko po vypršení dohody obratem zahájilo blokádu Černého moře, a situace se prakticky vrátila do bodu, ve kterém se nacházela na začátku války.

Útoky na obilí

„Ruské odstoupení od dohody by mohlo znovu ohrozit ceny potravin a způsobit po celém světě potravinovou nejistotu,“ napsal americký web Vox. Ceny pšenice už teď letí vzhůru.

V pondělí navíc došlo k sabotáži Kerčského mostu a Moskva se začala mstít. Cílem tvrdých nočních útoků se od pondělí stává Oděsa. Útokům čelil i Čornomorsk, kde měli Rusové úmyslně zasáhnout sklady s obilím. Zničili zhruba 60 tisíc tun lidí.

K TÉMATU: Rusko podniklo masivní útok na Oděsu:

Svědkem nočních útoků na Oděsu byl i štáb americké CNN. „Nikdy jsem nic takového nezažil. Viděli jsme záblesky, střely a objekty, pravděpodobné drony Šáhid, co byly sestřelené z nebe,“ popsal reportér Alex Marquardt válečný ohňostroj.

Poslední obchodní loď, která 16. července opustila ukrajinské přístavy:

Hrozba útoků na lodě

K tomu všemu Moskva nešetří ostrými vyjádřeními a varuje celý svět, že z Černého moře je po roce zase mimořádně nebezpečná zóna. Napsal o tom list The New York Times.

„Na všechny lodě plující do ukrajinských přístavů v Černém moři bude pohlíženo tak, že potenciálně převážejí vojenský náklad,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. „Země, pod jejichž vlajkou tyto lodě poplují, se tím zapojí do ukrajinského konfliktu na straně kyjevského režimu,“ dodal resort s tím, že i části mezinárodních vod jsou nyní pro lodě nebezpečné.

Zpravodajská agentura AP informovala, že Bílý dům v reakci na ruskou blokádu varoval, že Rusko údajně připravuje útoky na civilní lodě, aby mohlo eskalovat napětí v regionu.

„Naše informace naznačují, že Rusko pokládá námořní miny na trasách k ukrajinským přístavům. Domníváme se, že jde o koordinovanou snahu ospravedlnit případné útoky proti civilním plavidlům v Černém moři a svalit vinu za tyto útoky na Ukrajinu,“ prohlásil Adam Hodge, mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu.

Tagy: