Rusům se uniklá německá nahrávka hodí. V propagandě ji skvěle využijí, říká analytik Visingr

Analytik Lukáš Visingr

Závažný únik informací z armády vyšetřuje Německo

Rusové umí na Západě zpravodajsky působit, mají tu své lidi, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. Na veřejnost uniklá nahrávka, na níž vysoce postavení představitelé německého letectva hovoří mimo jiné o teoretických možnostech použití střel Taurus s plochou dráhou letu, se jim podle něj velmi hodí. „Je to něco, co mohou skvěle využít v propagandě,“ vysvětlil.

Ruská propaganda „akci“ prezentovala tak, že Němci za pomoci těchto střel plánují operace proti ruským cílům. Podle Visingra tak celou situaci prezentovali jinak, než jak se ve skutečnosti odehrála.

ČTĚTE TAKÉ: Závažný únik informací z armády vyšetřuje Německo. V Rusku zveřejnili záznam jednání velitelů

„Němečtí důstojníci v nahrávce diskutují o nějakém hypotetickém příkladu, jak by se střely Taurus mohly na Ukrajině uplatnit proti ruským cílům,“ uvedl analytik s tím, že se ale rozhodně nejednalo o seriózní plánování vojenské operace. „Tak se to vážně nedělá,“ zdůraznil.

V Německu bude mít incident dopady jak ve vyšetřování důstojníků, tak i na politické scéně. Kancléř Olaf Scholz je totiž pod velkým tlakem vlády, která by střely na Ukrajinu už ráda poslala. Oficiálně to ale musí potvrdit právě on.

„Zároveň by to mohlo vylekat některé podporovatele dodávek zbraní. Na druhou stranu by se mohli naštvat dosavadní odmítači, kteří by si mohli říct: ‚Pokud nás Rusové odposlouchávají a předhazují nám, že proti nim chceme rakety použít, tak ať mají proč,‘“ uvedl Visingr.

Informace o úniku vyšetřují v Německu od soboty. Zvukový záznam asi třicetiminutového rozhovoru v pátek uveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Záznam se mimo jiné týkal toho, jak Ukrajina ve válce s Ruskem využívá německé zbraně, píše agentura DPA.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ústup u Avdijivky kryje elitní 3. útočná brigáda

Tagy: