Bobři na Přerovsku ohrožují hráze, nebezpeční jsou i pro lidi. Město žádá radikální řešení

Chránění bobři mohou vodohospodářům znepříjemnit práci.

Bobři u Přerova ohrožují hráze rybníků

Je známou pravdou, že bobři dokáží způsobit obrovské škody. Platí to i o soustavě rybníků Svrčov nedaleko Přerova. Kromě desítek zničených nebo nahlodaných stromů tam dělají vodohospodářům vrásky hrozba poškození nebo dokonce protržení hráze. Proto nyní žádají o povolení odlovu chráněných hlodavců.

Zničené stromy a stromky na každém kroku. Tak to vypadá na oblíbeném výletním místě Svrčov, kde žije řada chráněných živočichů. Nedávno se k nim přidali i chránění bobři, kteří v současné době ohrožují všechny ostatní, a to třeba nahlodáním stromů, které mohou padat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nešikovní zloději ukradli bankomat v německém pohraničí. Peníze však zapomněli na místě

Nepomáhají nátěry ani pletivo. „Museli jsme nechat vykácet některé stromy, protože představovaly nebezpečí jak pro lidi, kteří tudy chodí na procházky, tak pro majetek města i jiných občanů. Některé dřeviny byly ošetřeny proti okusu,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Úřad hodlá požádat ministerstvo financí, aby škody po bobrech uhradilo. Stromy z okolí hráze mizí raketovou rychlostí a bobří populace začíná ohrožovat i samotnou hráz, což se vedení města pochopitelně nelíbí.

Hlodavci z okolí Svrčova se navíc projevili jako nadmíru inteligentní. Několikrát se například pokusili zabránit vypuštění jednoho z rybníků.

„Při snižování hladiny došlo k tomu, že nám bobři začali kácet stromy, aby nám zamezili v odpouštění. Hodláme odčerpat vodu kvůli havarijnímu stavu objektu, který by měl letos projít rekonstrukcí,“ objasnil vedoucí oddělení odboru majetku přerovské radnice Petr Školout.

Město navíc žádá o povolení k odlovu hlodavců. S tím souhlasí i lidé z okolí. Problémy s bobry má i hlavní město. V pražských Holešovicích kvůli nim museli pokácet desítky stromů.

Čerstvou zkušenost s bobry mají také hasiči na Orlickoústecku, kteří v pondělí zachraňovali z hluboké nory ztraceného jezevčíka. Kromě psa objevili nakonec i vyděšeného bobra.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Žraloci rybářům sežrali úlovek, pak zaútočili na loď

Tagy: