Rychle ven z vody: Mezi lidmi u pláže plavali žraloci, dramatický moment zachytilo video

Lidé plavou se žraloky

K věci (713)

Dramatické chvíle zažili v sobotu návštěvníci pláže poblíž města Jacksonville na Floridě. Přímo mezi koupajícími se lidmi se totiž objevila dvojice žraloků. Jak blízko břehu byli, dokazuje video pořízené svědkyní. Ve stejný den jen o pár kilometrů dál pak utrpěl vážné zranění plavec. Podle svědků ho pokousal žralok.

Velmi blízké setkání s mořskými predátory se odehrálo na oblíbené pláži Neptune Beach. Video, které pořídila jedna z návštěvnic, ukazuje, jak žraloci plavou kousek od nic netušících lidí. „Jděte hned z vody,“ křičí někdo na nahrávce. Z ní není patrné, o který druh žraloka se jedná. Predátory podle médií přilákaly těsně ke břehu ryby, kterými se živí. O koupající se lidi naštěstí příliš zájem nejevili.

V tomto případě se vše obešlo bez zranění. V ten samý den se ale na pláži v nedalekém Jacksonville odehrál útok, při kterém utrpěl vážné zranění plavec. Svědci pro místní stanici WJTX-TV popsali, že všude byla spousta krve a ve vodě zahlédli několik metrů dlouhý obrys živočicha.

Podle svědka Roberta Alexandra, který zraněnému muži pomohl, se jednalo o žraloka. Úřady to ale zatím nepotvrdily. „Začal jsem cákat a vydávat hlasité zvuky. Pak jsem zraněného vytáhl na jeho plaveckou desku,“ popsal záchranu pro News4JAX Alexander. To zřejmě napadenému muži zachránilo život. I tak podle Alexandera utrpěl hrozivé poranění nohy, kterou měl rozpáranou od holeně až po chodidlo.

Právě na Floridě útočí žraloci na lidi častěji než jinde. „Florida je subtropickou oblastí se zdravou populací žraloků dosahujících délky od přibližně 0,9 do 2,7 metru. Když to spojíte s množstvím lidí, kteří zde žijí, pravděpodobnost, že si žralok zamění ruku nebo nohu plavce za rybu – jejich běžnou potravu – se zvyšuje. Tak jednoduché to je,“ vysvětlil Gavin Naylor z Florida Programme for Shark Research.

Například loni bylo v tomto jižním státě zdokumentováno 28 útoků žraloka na člověka. Letos se s vyšší přítomností obávaných predátorů potýká prakticky celé východní pobřeží USA. Výjimkou není ani New York, kde za posledních několik týdnů pokousali žraloci už čtyři lidi.

Žralokům se podle odborníků daří především díky čistším oceánům, teplejší vodě a přemnoženým menhadenům atlantským – rybám, kterými se živí. Jedním dechem ale dodávají, že riziko útoku žraloka na člověka zůstává stále velmi malé.

Tagy: