Žraloci okupují newyorské pobřeží, pokousali už čtyři plavce. Na místě jsou hlídky i drony

Pobřeží kolem ikonického New Yorku zaplavili žraloci.

Pobřeží kolem New Yorku zaplavili žraloci

Pobřeží kolem ikonického New Yorku v USA zaplavili žraloci. Za poslední měsíc navíc pokousali už čtyři plavce. Hlídkové čluny, drony a plavčíci proto spojili síly, aby pláže uchránili.

Krém na opalování, repelent a aplikace Aktivita žraloků jsou nepostradatelné doplňky letošního léta na pláže podél východního pobřeží USA. Setkání se žraloky je zde totiž nyní častější než kdy jindy. Úřady už evidují čtyři lehčí zranění po kontaktu člověka s predátorem.

„Jsem nervózní, a proto se koupu tak, abych měla vodu jen něco nad kotníky,“ popsala americké stanici CNN místní obyvatelka. Podle odborníků ale není nutné hned propadat panice.

„Děsivé případy jsou dobré leda tak pro tisk. Realita je ale úplně jiná. My lidé sdílíme oceán s predátory, ti ale nemají zájem nás sežrat nebo zranit,“ podotkl odborník na žraloky Hans Walters.

Lidé nebezpečí nemusí rozpoznat

Před pár dny oceán vyplavil 2,5metrového žraloka. Pláže na Long Islandu byly proto preventivně uzavřeny. „Hlídkujeme v oblasti pláží. Když někdo nahlásí žraloka, jedeme to ověřit. Lidé si někdy pletou ploutev žraloka s ploutví delfína,“ přiznal poručík newyorské policie Sean Reilly.

Policejní hlídky ve člunech využívají informace z dronů a spolupracují s plavčíky na plážích. Ochránci přírody se nemohou shodnout, proč se žraloci u východního pobřeží USA teď vyskytují častěji. Podle jedněch to svědčí o zlepšující se kvalitě vody, podle druhých jsou na vině klimatické změny.

Tagy: