Rýsuje se spolupráce ODS a ANO? Začněme volbami do europarlamentu, vyzývá Zahradil

Premiér Petr Fiala (ODS) a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Koalice hledá recept na stmelení se

Přestože jsou vládní prázdniny, v koalici to vře. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) popudil některé své stranické kolegy výrokem, že by se nebránil spolupráci s opozičním hnutím ANO. Narážel na aktuální volební průzkum, podle kterého koaliční partneři občanských demokratů dlouhodobě ztrácí. Lidovci by se dokonce do Sněmovny vůbec nedostali a jsou na historickém minimu.

ANO a ODS. Ve Sněmovně nesmiřitelní rivalové. Podle europoslance Zahradila ale klidně budoucí koaliční partneři. „Je načase v ODS prolomit toto tabu, začít se o tom bavit a netvářit se, že jsme odsouzeni k trvalému svazku s dvěma tříprocentními stranami,“ napsal Zahradil na Twitteru.

ČTĚTE TAKÉ: Znovuzavedení superhrubé mzdy? Totální zrada voličů, tvrdí experti. Lidé mají méně peněz

Aktuální průzkumy ukazují, že TOP 09 i lidovci, kteří s ODS tvoří koalici Spolu, ztrácejí. Podle červnového modelu by KDU-ČSL získala jen dvě procenta.

„Klesající podpora KDU-ČSL a TOP 09 je pro ODS výhodná, protože lidovci hledají budoucnost v ODS a v náruči značky Spolu. I topka míří na určitá témata, ale nekope, nerozbíjí značku Spolu,“ řekl pro CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

„V tuto chvíli je zřejmé, že koalice Spolu představuje obrovskou přidanou hodnotu. A neodvíjí se to od preferencí lidovců, ODS ani TOP 09, ale z programu,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Zahradilův výrok naštval jeho stranické kolegy. Podle nich jde o provokaci a poškozování strany. „Nedovedu si to představit. Za aktuální konstelace, vzhledem k tomu, kam se posouvá ANO a s jakým programem jsme přebírali vládu, tak vzájemnou spolupráci považuji za vyloučenou,“ řekla CNN Prima NEWS poslankyně ODS Eva Decroix.

„Chystáme ideovou konferenci a dovedu si představit, že by toto mohlo být jedním z témat. Nicméně říkat, jestli je ODS s ANO reálné, je teď velmi předčasné,“ uvedl poslanec Martin Kolovratník (ANO).

Podle Zahradila je prvním krokem samostatná kandidátka ODS do Evropského parlamentu. O koalicích se teď jedná. „Bez ohledu na to, jak půjdeme do evropských voleb, tak projekt Spolu pokračuje a je úspěšný. Nepochybně bude koalice Spolu kandidovat v příštích volbách do Poslanecké sněmovny,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda ODS Petr Fiala. Kdo a s kým bude spolupracovat v eurovolbách, se rozhodne nejspíš na podzim.

Tagy: