Češi nepracují hůř než Němci. Zvykli si ale konkurovat na trhu levnou prací, tvrdí Šmarda

Michal Šmarda v Partii (4. 6. 2023)

360° 28.7.2023

Čeští pracovníci jsou stejně produktivní jako Němci, nepracují hůř. Tak se k situaci na evropském pracovním trhu vyjádřil v letním speciálu pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda Sociální demokracie (SOCDEM) Michal Šmarda. Tuzemské hospodářství si podle něj zvyklo, že okolním státům Evropské unie konkuruje především levnou pracovní silou.

Volby do evropského parlamentu, které se uskuteční příští rok, jsou podle slov předsedy SOCDEM pro stranu zásadní. Její případná účast totiž může značně podpořit frakci sociálních demokratů napříč členskými státy. „Potřebujeme získat alespoň jednoho až dva europoslance, aby Česko mělo zastoupení v této frakci, protože se jedná o nejdůležitější společenství v europarlamentu s rozhodujícím vlivem,“ představil svou vizi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šmarda: Sociální demokracie je alternativa mezi asociály a bolševiky. Zaměříme se na mladé

Jestliže kandidáti strany v následujících volbách uspějí, měli by mít oproti jiným politickým subjektům zásadní výhodu. „V takovém případě dostaneme velkou sílu, protože jsme členy onoho velkého celoevropského společenství,“ tvrdí. Možné oslabení sociálních demokratů Šmarda považuje za nepravděpodobné. „Sílí v Německu, ve Španělsku i v dalších zemích. Předpokládám, že tento trend se dostane i do střední Evropy. Volby v příštím roce budou mimo jiné i příležitostí, aby mohli posílit i v našem regionu,“ myslí si.

Mezi hlavní témata strany má při eurovolbách patřit především bydlení. „S využitím evropských fondů chceme postavit 400 tisíc nových bytů, které chybí a komplikují mladým lidem vstup do života,“ řekl. Řešit by se měla také výstavba vysokorychlostních tratí.

Šmarda se domnívá, že by část peněz z národních fondů, určených pro rozvoj, měla směřovat do rozvoje technologií. Zmínil také zvyšování přidané hodnoty. „Čeští pracovníci jsou stejně produktivní jako ti němečtí, Češi nepracují hůř. Výsledky jejich práce, tedy ta přidaná hodnota, případně zisk, který u nás zůstává, je až o 30 procent nižší než u našich západních sousedů,“ sdělil v letním speciálu pořadu 360°.

Tuzemští zaměstnanci podle jeho slov hodně pracují, ale z hlediska státu se jedná o malý přínos. „Dáno je to především slabou podporou nových technologií a tím, že většina výsledků naší práce se přesouvá do ciziny,“ sdělil v letním speciálu pořadu 360°.

V souvislost s tím předseda SOCDEM připomněl případ, kdy se společnost Tesla rozhodla místo Česka investovat v Německu. „A to i přesto, že je tam dražší pracovní síla. Rozhodlo několik faktorů, třeba zaměření německé ekonomiky do budoucna či rozvoj nízkoenergetického průmyslu. Kvůli nim se hi-tech firmy nakonec rozhodnou, že upřednostní státy s vyšší cenou práce. O těchto výhodách se u nás dostatečně nemluví,“ míní.

Je přesvědčený, že musí skončit období, kdy jsme si v 90. letech zvykli, že „zbytku Evropy konkurujeme především levnou prací“. „Toto období musí skončit, je třeba se vydat směrem k novým technologiím, a to i nízkoenergetickým,“ dodal.

S migrací se vážou jak příležitosti, tak komplikace

V souvislosti s migrací Šmarda v letním speciálu pořadu 360° zdůraznil, že se Česká republika zásadně liší od západních států Evropské unie. „Řešíme především záležitosti spojené s válkou na Ukrajině, migrantů ze zemí arabského světa je u nás malé procento. Je tudíž nutné se zaměřit právě tímto směrem,“ řekl předseda SOCDEM.

Podle něj chybí ve veřejné debatě schopnost nahlížet na migraci jako na celek. „Jedni v tom vidí pouze problém, druzí zase příležitost, jenže ono je to obojí. Před válkou utíkají lidé, kteří chtějí pracovat a jsou pro danou zemi schopni hodně udělat, ale s nimi utíkají i tací, s nimiž by byly problémy i doma. S migrační vlnou se pojí jak komplikace, tak velké příležitosti,“ řekl.

Připomněl, že lidé, kteří přišli, pomohou nejen českému hospodářství, ale i demograficky. „Nesmíme zapomínat na to, že pokud nezvládneme integrační proces, může to dopadnout špatně, jak je tomu například v západoevropských zemích,“ uzavřel Šmarda.

Tagy: