S Babišem se názorově rozcházíme, připustila Jourová. Sněm ANO bude se zájmem sledovat

Eurokomisařka Věra Jourová (ANO)

Rozhovor s Jourovou

Je pravda, že se s Andrejem Babišem v určitých detailech názorově poněkud rozcházíme. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla eurokomisařka (ANO) Věra Jourová. Kromě jiného také uvedla, že bude se zájmem sledovat sobotní sněm, na němž si nejsilnější opoziční hnutí zvolí nové předsednictvo. „Ráda si je poslechnu a zkusím si představit, jak bych se tam asi cítila, kdybych tam byla fyzicky s nimi,“ dodala Jourová.

„S panem Babišem jsem mluvila v červenci. Šlo o přátelské setkání. Myslím, že si vykazujeme určitou míru vzájemného respektu. Je ale pravda, že se v určitých detailech názorově poněkud rozcházíme,“ připustila Jourová během rozhovoru s Terezií Tománkovou. Hnutí ANO si už v sobotu zvolí nové vedení. Jourová, která mezi roky 2013 až 2014 byla první místopředsedkyní ANO, bude podle svých slov nadcházející sněm bedlivě sledovat.

„Pro mě to je vážná chvíle. Zajímá mě, jak bude vypadat kampaň ANO do Evropského parlamentu a jak bude obecně naznačeno další politické směřování hnutí. Některé výroky pana předsedy Babiše pro mě byly zaznamenáníhodné. Zároveň jsem vždy chtěla slyšet názory dalších členů. Hnutí ANO tvoří mnoho vlivných lidí, kteří asi na tom sněmu budou mluvit. Ráda si je poslechnu a zkusím si představit, jak bych se tam asi cítila, kdybych tam byla fyzicky s nimi,“ uvedla Jourová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V EU nezavádíme cenzuru. Většinu svého času obhajuji práva blbců mít názor, říká Jourová

Česká eurokomisařka se o vztazích s předsedou ANO rozmluvila již v zářijovém rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Tehdy hodnotila Babišovy opakované výroky o údajné nové totalitě v České republice: „Nebrala bych to zas tak vážně. Sice to říkal na půdě Parlamentu, což se mi samozřejmě poslouchalo velmi těžko. Ani to neomlouvám, ani s tím nesouhlasím. Na druhou stranu vím, co je pan předseda schopen říct, když ho někdo vytočí.“

Babiš obdržel před sobotním sněmem ANO nominace na funkci předsedy ze všech čtrnácti krajů. Pozici bude obhajovat. Stejné je to také u Karla Havlíčka. Na svou funkci prvního místopředsedy, kterou chce hájit, obdržel plný počet nominací.

U řadových místopředsedů se bude rozhodovat mezi osmi kandidáty, mezi nimi budou šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, někdejší předseda Sněmovny Radek Vondráček i exministr životního prostředí Richard Brabec.

Tagy: