Cestou do školy nespěchejte a předvídejte. Expert popsal, jak zvýšit bezpečnost dítěte

Dopravní značení. (Ilustrační snímek)

Bezpečná cesta do školy

V pondělí zamíří tisíce malých i velkých školáků po prázdninách zpět do školních lavic. Dopravní expert Oldřich Kassl z BESIP radí žákům i jejich rodičům, aby si dali pozor na zvýšený provoz. Ideální je si cestu projít předem, využívat reflexní prvky a především nespěchat. V případě nehody může následné vyšetřování urychlit palubní kamera, která se stala nedílnou technologickou vychytávkou řady vozidel.

„Apelujeme na řidiče, vybavte své děti reflexními prvky. Dejte jim nějaké pásky,“ doporučil Kassl. Důležité je podle něj také s dětmi nespěchat. „Všeobecně bych zpomalil cestu do školy. Udělejte si dostatečnou časovou rezervu,“ pokračoval.

ČTĚTE DÁLE: První vysokorychlostní trať v ČR se začne stavět v roce 2025. Půjde o úsek na Moravě, prozradil Kupka

Dobré je rovněž obrnit se trpělivostí. „Pokud jedete autem, před školou předvídejte a nikam se nehrňte,“ nastínil. „Nervozita bývá veliká. V případě následné kolize může pomoci i palubní kamera,“ uvedl praktický příklad expert.

Oslovení rodiče s ním souhlasí. „Budeme si dávat velký pozor. Před školou je málo parkování a bude tam narváno,“ ví jeden z respondentů. „Nejhorší to bývá těsně před osmou,“ přiblížila svou zkušenost další maminka. „Většinou v tu chvíli dorazí rodiče, kteří nestíhají, a pak už to je zbytečně hektické,“ dodala matka dvou synů.

Jak nedávno pro CNN Prima NEWS přiblížil Pavel Havránek z Centra dopravního výzkumu, v nehodovosti může hrát roli i pohlaví řidiče. Ze statistik vyplývá, že za volantem jsou obezřetnější ženy. „Jsou zodpovědnější a mají méně nehod, což vychází i z počtu najetých kilometrů. V některých parametrech jsou ve srovnání s muži výrazně lepší, v jiných se hodnoty vyrovnávají,“ upřesnil výzkumník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ceny za odtah auta se zvyšují. V Olomouci mají zvláštnost, provinilec může platit dvakrát

Tagy:
společnost dopravní nehoda havárie Centrum dopravního výzkumu BESIP CNN Prima NEWS Bezpečně na cestách katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události