Nerudová navrhla nesmysly, my jsme je zatrhli. Havlíček vysvětlil, proč ANO nevyřešilo penze

Karel Havlíček

K věci (65)

S důchodovou reformou jsme neměli šťastnou ruku, Nerudová předložila nesmysly, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Zároveň prohlásil, že podle něj vláda shazuje opoziční návrhy ze stolu jen z principu.

„Těžko přenáším přes srdce, když naši vědeckou strategii vláda hodila do šuplíku jenom proto, že ji připravoval Havlíček. Sama nepřišla vůbec s ničím. To je přístup nekompetentních lidí, kteří si vyřizují politické účty místo toho, aby se dívali na budoucnost,“ stěžoval si na pětikoalici ve vysílání CNN Prima NEWS. V tak důležitých věcech, jako je i důchodová strategie, přitom podle něj musí panovat shoda napříč politickými stranami.

ČTĚTE TAKÉ: Green Deal je pohádka a převýchova lidí, řekl Turek. Ujede nám vlak, varovala lídryně Zelených

Opozice si dlouhodobě stěžuje, že s ní vládnoucí koalice o penzijní reformě nejedná. Místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová navíc v neděli v pořadu Partie na CNN Prima NEWS pohrozila, že až bude její strana vládnout, penzijní reformu reviduje.

Podle pětikoalice mělo hnutí ANO během vlády na prosazení svých reforem dost času. „Když jste byli ve vládě, vůbec nic jste neudělali,“ řekl v nedělní Partii europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Na podobné odpovědi z koalice Havlíček namítl, že ANO bylo aktivní v jiných strategiích. „Ale máte pravdu, že v té důchodové jsme nepředložili finální řešení,“ uznal stínový předseda vlády.

Dalším důvodem je však prý i to, že tehdejší vláda neměla „šťastnou ruku“ v personálním obsazení. Ministerstvo práce a sociálních věcí tehdy řídila Jana Maláčová (ČSSD), která na post šéfky komise pro spravedlivé důchody nominovala ekonomku Danuši Nerudovou. „Paní Nerudová nepředložila vůbec nic koncepčního, o co by se dalo opřít. To, co tam bylo, byly naprosté nesmysly. Když jsme to viděli, raději jsme zatáhli za ruční brzdu,“ vylíčil Havlíček.

Tagy: