Příznivec hnutí LGBT narušil maďarskou hymnu. S duhovou vlajkou vtrhnul na trávník

Ještě před úvodním hvizdem zápasu mezi Německem a Maďarskem na fotbalovém Euru nastal na hřišti rozruch. Během maďarské státní hymny vtrhnul na hřiště aktivista s duhovou vlajkou na podporu hnutí LGBT+ (hnutí leseb, gayů, bisexuálů a transgender lidí). Kauza kolem podpory nejen homosexuálů provází poslední dny Eura. UEFA si po kritice dokonce obarvila logo do duhových barev.

Během maďarské hymny před zápasem v mnichovské Allianz Areně s domácím Německem se na hřišti objevil muž pobíhající s duhovou vlajkou. Trvalo několik desítek vteřin, než ho ochranka dopadla a odvedla do útrob stadionu.

Kamery pobíhajícího muže nezabíraly, během hymny ale bylo v jednu chvíli z tribun slyšet smíšené tleskání a bučení.

Tisíce fanoušků přinesly na zápas duhové vlajky na znamení vzdoru maďarskému parlamentu. Ten mimo jiné zakazuje, aby se gayové jakožto představitelé homosexuální orientace objevovali ve školních vzdělávacích materiálech nebo programech pro osoby mladší 18 let. Podpora hnutí LGBT+ ale provází také poslední dny turnaje. Němci chtěli do duhových barev rozsvítit plášť Allianz Areny, fotbalová asociace to ale zatrhla. Jako důvod uvedla, že jde o politické gesto, které je ve fotbale nepřípustné.

„UEFA je podle svých stanov politicky a nábožensky neutrální organizací. Vzhledem k politickému kontextu této konkrétní žádosti, že se jedná o zprávu směřující k rozhodnutí maďarského národního parlamentu, musí UEFA tuto žádost odmítnout,“ vysvětlila asociace.

UEFA ale během středy obrátila a kvůli kritice obarvila na sociálních sítích své logo právě do duhových barev. Jejich samotné použití totiž za politické gesto nepovažuje. U stadionu jí vadilo propojení s plánovanou návštěvou vysokých maďarských představitelů v Německu.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin v rozhovoru pro německý deník Die Welt uvedl, že nechtěl, aby byla jeho organizace zneužita k „populistickým akcím“. „Určitě víte, že UEFA není žádná homofobní organizace. A já osobně nejsem žádný homofob. To jsme už mnohokrát dokázali. Ale nechceme být zneužíváni při populistických akcích, a proto jsme tak rozhodli. Vzhledem k popularitě fotbalu až příliš často lidé zkouší zneužít sportovní svazy pro vlastní účely,“ řekl Čeferin.

Kauza kolem Manuela Neuera skončila

Vše odstartovala kauza kolem německého brankáře Manuela Neuera. Ten měl na sobě duhovou pásku už při přípravných zápasech, na Euru už to ale UEFA viděla jako politické gesto. Vyšetřování, zda Neuer neporušil pravidla, ale UEFA zastavila.

Ještě během tohoto šampionátu, v sobotu 26. června, pořádá Lesbická a gay asociace v Německu digitální demonstraci „SportPride 2021“ za zviditelnění a podporu všech leseb, gayů, bisexuálů, transsexuálů a intersexuálů ve sportu.

Tagy: