S holčičkou se v Plzni utrhla lanovka, skončila s pohmožděným mozkem na JIP

S šestiletou dívenkou se na dětském hřišti v Plzni utrhla lanovka.

Rozhovor s dívkou z utržené lanovky

S šestiletou dívenkou se na dětském hřišti v Plzni utrhla lanovka. Ta byla přitom jen pár týdnů po opravě. Holčička byla s pohmožděným mozkem hospitalizována na JIP fakultní nemocnice v Plzni. Teď už je doma, ale další tři měsíce ji čekají vyšetření a nesmí sportovat. Případ vyšetřují policisté.

Mělo to být příjemně strávené odpoledne na dětském hřišti. Holčička na lanovce jela několikrát. Pak se ale stalo to, co nikdo nečekal. „Malá normálně sjela jako předtím další děti a najednou se to utrhlo a byla dole. Praštila se o tyč, co tam byla, byl to šílený šok,“ popsala okamžiky hrůzy matka holčičky Hedvika.

„Když se to testuje, je tam zátěž 70 kilo, ale je to nedimenzovaný. Proč k tomu došlo? Je to záhada jako pro všechny zúčastněné,“ sdělil servisní technik.

„Záchranáři na místě ošetřili dívku, kterou s lehkým zraněním a úrazem hlavy transportovali k dalšímu ošetření a vyšetření do fakultní nemocnice na Lochotín,“ uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová.

ČTĚTE TAKÉ: Střet fotbalových fanoušků vyústil v ubodání mladého muže. Policie zadržela téměř sto lidí

Záchranáři měli podezření na otřes mozku, už při příjezdu do nemocnice byla holčička apatická, spavá a později i zvracela. Ráno bylo dívence provedeno CT vyšetření, které zjistilo, že se nejedná o otřes mozku. „Byla to kontuze, má vzadu fisurku na lebce a hematom vpředu, a proto ji převezli na JIP,“ upřesnila matka dívky.

Od nešťastné události, při které došlo ke zranění dívenky, je lanovka mimo provoz. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Na případu intenzivně pracujeme,“ sdělila mluvčí Policie ČR Plzeňského kraje Dagmar Brožová.

Podle starosty centrálního plzeňského obvodu byl herní prvek na hřišti znovu instalován po generální opravě, a to na konci letošního května. „Každý týden ty prvky vizuálně kontrolujeme. Jsem rád, že věc vyšetřuje policie, která by se nezávisle měla dobrat výsledku toho co nehodu způsobilo,“ uvedl starosta městského obvodu Plzeň 3 David Procházka (ANO) s dodal, že dětské atrakce často poškozují vandalové a opilci.

Jeho slova potvrdili i místní: „Vzhledem k tomu, co se tady potuluje, nemůže být nikdy bezpečně,“ uvedla jedna z obyvatelek a její slova doplnila i jedna z maminek „Shází se tady zvláštní lidé, bezdomovci a tak, takže sem už nechodíme.“

„Chci vzkázat maminkám i rodičům, aby si na toto dávali pozor. Protože stačí vteřina a neštěstí je na světě,“ apelovala maminka zraněné holčičky.

Starosta redakci CNN Prima NEWS sdělil, že i když je prvek certifikovaný, rozhodl se do budoucna zvýšit jeho bezpečnost tím, že jeho sloup ve spodní části obalí. podobně jako se to dělá například ve skiareálech.

Podívejte se na záchranou misi policistů, kteří zachraňovali dítě na parapetu:

Tagy: