Mámy s Hyundai po Česku a za historií: Zámek Berchtold je víc než jedna památka

Zámek Berchtold nabízí k prohlédnutí více památek, než byste čekali.

Zámek Berchtold

18 hradů a zámků, užít si dětský ráj a ještě k tomu všemu nahlédnout do pekla. Dá se to stihnout za jeden den? Těžko se tomu věří, ale dá. Přesvědčí vás o tom reportérka Andrea Antony, která při natáčení reportáže do pořadu Prima Česko s rodinou vyrazila jen kousek za Prahu.

Hned na začátku výpravy nás čeká krátké historické okénko o zámku Berchtold, který je první zastávkou další výpravy s rodinou Antony. Můžeme si jí zkrátit cestu, zatímco se k cíli blížíme ve voze Ionic 6 od Hyundai. První zmínka o statku a zámku ve Vidovicích je z roku 1388. Největší stavební úpravy, které nastínily dnešní podobu zámku, ale nastaly až na začátku dvacátého století. A o další století později, po poslední rekonstrukci, zámek Berchtold vypadá tak, jak ho známe dnes. „My jsme k tomu přišli až 2000, 2005, kdy zámek byl v dezolátním stavu po armádě a po jedné soukromé firmě, tak jsme jej zrekonstruovali a 2011 jsme otevřeli,“ vykládá Václav Růžička, majitel zámku.

ČTĚTE TAKÉ: S Hyundai po Česku: Dámská jízda z Berouna až k Malé Americe a Mexiku aneb Cestování, které baví

Dětský ráj…

Reportáž pořadu Prima Česko své diváky ale tentokrát provedla především po okolí zámku, které je právem nazývané dětským rájem. K využití je tu dopravní hřiště, hřiště nebo minizoo. A také slibované miniatury hradů a zámků. „My jsme dělali hlavně Červenou Lhotu, ale převzali jsme tady Orlík, Karlštejn a řadu menších miniatur, které byly kdysi vystavené v Praze a jsou umístěny právě tady v parku,“ vysvětluje v pořadu Prima Česko majitel.

Tím ovšem výčet zajímavostí, které jsou tu k vidění, nekončí. Zavítat můžete ještě do pohádkové země, jejíž autorkou je výtvarnice Vítězslava Klimtová.

…a také trocha historie

Pro dospěláky je tu ještě možnost navštívit muzeum v Kunicích. Tam už reportérka vysílá pouze jednočlenné vojsko v podobě manžela Martina, který si potrpí na historii. „Nacházíme se v Muzeu obce Kunice, které je unikátní v několika směrech. Tak jak ho tady vidíte, je z roku 1935. My jsme ho nafotili a přinesli jsme ho sem ze staré půdy. Je unikátní také díky kronice, ve které se píše o exponátech, kdo co daroval a že se tady dochovaly zlaté a stříbrné mince, hodinky, bankovky, staré poštovní známky,“ vyjmenovává zdejší skvosty Václav Růžička.

Pokud tedy chcete vyrazit na výlet a chtěli byste stihnout více než jednu zastávku, určitě vyražte směr Zámek Berchtold.

Vyzkoušejte krásu elektroinovace

IONIQ 6 – neuvěřitelně krásný a skutečně pokročilý, definující nový pohled na elektromobily. Díky svému inovativnímu designu a chytrým technologiím byl vytvořen vůz nové úrovně – s rychlejším dobíjením a elegantnějším stylem.

Tagy:
hrad historie výlet zámek Hyundai Česko Komerční sdělení Praha Vidovice Mámy na cestách Zámek Berchtold Vítězslava Klimtová