Mámy s Hyundai po Česku: Dámská jízda z Berouna až k Malé Americe a Mexiku aneb Cestování, které baví

Procházka v okolí lomů Velká či Malá Amerika a Mexiko dokáže zanechat dojem.

Mámy na cestách: Beroun

Jak zabavit tři dospělé ženy, z nichž jedna se brzy stane dvojnásobnou maminkou? To může být náročný oříšek! Ale dá se vyřešit. Hned se dvěma tipy na výlet přišel další díl pořadu Prima Česko, v němž reportérka Andrea Antony vyrazila s kamarádkami na dámskou jízdu. Prvním cílem se stalo město Beroun, které vás překvapí tím, co všechno turistům nabízí. A tím druhým se staly lomy Amerika, jejichž pohnutou historii je dobré znát.

Pro tentokrát nechala Andrea Antony dceru s manželem doma, vyhlásila totiž holčičí den. S elektrokoněm Hyundai IONIQ 5 vyzvedne dvě kamarádky a společně vyráží směr Beroun. Ten si dámy hodlají prohlédnout pěkně z výšky. „Takovým naším unikátem je Lesopark Městská hora, což je 202 metrů vysoký zelený ostrov přímo uprostřed města, to znamená, že ze všech částí města se k němu pohodlně dostanete v docházkové vzdálenosti,“ zve sem návštěvníky Jitka Soukupová, vedoucí oddělení komunikace města Beroun.

Z rozhledny na Městské hoře se Beroun jeví jako na dlani. Ale perfektní výhled se nabízí na chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, Český kras a Brdy.

Přijet do Berouna a nenavštívit legendární medvědy z večerníčku Méďové by byl hřích. Jen je třeba dopředu počítat s tím, že z tria Vojta, Kuba a Matěj už se tu na návštěvníky těší jenom Kuba.

K TÉMATU: Miloval je celý národ. I když už zbyli jen dva, večerníčkoví medvědi dál lákají turisty

Ovšem letos v květnu tady otevřely jeden z nejdelších tobogánů u nás, měří celkem 40 m. A je jasné, že ho dámy musí otestovat. A jak je v pořadu Prima Česko vidět, odvaha se vyplatí, protože tohle zkrátka baví nejen děti. A kam dál? Přece na zmrzlinu, která k létu neodmyslitelně patří. A trojice kamarádek za ní míří do centra města.

„Beroun je především historické město, ale zároveň leží na řece a je obklopeno dvěma chráněnými krajinnými oblastmi, a to znamená, že nabízí svým návštěvníkům mnoho možností pro trávení volného času,“ ujišťuje o tom, že se sem určitě vyplatí vyrazit, Jitka Soukupová.

Na jedné straně je možné užít si třeba šestikilometrovou procházku přes Tetínské vyhlídky do malebné obce Srbsko. Opačným směrem zase na turisty čeká magické místo Sv. Jan pod Skalou. Ovšem teď už zbývá čas tak akorát na návštěvu místních trhů k posilnění a posádka opět míří k vozu IONIQ 5, aby pokračovala v cestě za dobrodružstvím.

Další cíl? Lomy Malá Amerika a Mexiko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dodnes tam straší duch vojáka wehrmachtu. Jak získaly lomy Malá a Velká Amerika své jméno?

Protože lom Velká Amerika už si svých 15 minut slávy v cestovatelském týdeníku po krásách Česka užil, pozornost se tentokrát upírá právě ke dvěma zbývajícím lomům. „Nacházíme se u vápencových lomů, kterých je v Českém krasu zhruba 300. Těžba tady probíhala hlavně v polovině nebo v počátcích minulého století, v současné době už ve všech těchhle opuštěných lomech těžba neprobíhá,“ vykládá Josef Mottl z Agentury ochrany krajiny a přírody.

V okolí lomů je potřeba dodržovat bezpečnostní pokyny a chodit pouze po povolených stezkách. Smutnou pravdou je, že se tyto lomy staly osudnými několika turistům. „Lomy jako takové navštívit nemůžete, můžete se maximálně podívat shora,“ upozorňuje dále Josef Mottl. „Ale Správa CHKO Český kras loni při příležitosti padesátiletého výročí připravila pro návštěvníky naučnou stezku, kterou si můžete právě tady kolem Velké Ameriky projít. Zabývá se jednak historií těžby a jednak i využitím lomů, které sloužily v určité době jako pracovní tábory, pracovali zde vězni,“ dodává zástupce agentury.

Návštěva lomů tak nabízí pobyt v přírodě, poznání i výpravu do ne právě veselé části místní historie.

Co je ovšem důležité, je vyrazit sem za příznivého počasí. A protože nad hlavami dámské výpravy se kupí bouřková mračna, je potřeba vyrazit zpět k autu. IONIQ 5 ovšem hlásí potřebu dobití. Dobrou zprávou je, že stačí najít nejbližší parkovací stojan a ať prší, nebo ne, stačí 20 minut na dobití na úroveň 70 % a může se jet zpátky domů.

Vyzkoušejte krásu elektroinovace

IONIQ 5 – neuvěřitelně krásný a skutečně pokročilý, definující nový pohled na elektromobily. Díky svému inovativnímu designu a chytrým technologiím byl vytvořen vůz nové úrovně – s rychlejším dobíjením a elegantnějším stylem.

Tagy:
Mexiko Kuba Hyundai Beroun Komerční sdělení lom chráněná krajinná oblast Jitka Soukupová Velká Amerika Městská hora Malá Amerika CHKO Český kras Josef Mottl