První dětská oběť covidu v Česku. Zemřela osmiletá dívka z Plzeňska

S koronavirem v únoru zemřela teprve osmiletá dívka, potvrzují údaje z webu ministerstva zdravotnictví. Holčička pocházela z Plzeňského kraje. Už v listopadu se ženě nakažené covidem narodilo mrtvé dítě. Ze statistik následně zmizelo, zdravotníci se dohodli, že nebudou mezi oběti započítávat mrtvě narozená miminka.

dostupných statistik, které zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví ČR na webu, vyplývá, že letos 22. února s covidem zemřela osmiletá holčička z okresu Plzeň-sever.

Informaci potvrdila i mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky Lenka Svobodová. „Jedno dítě ve věku 0–⁠14 let, pozitivní na COVID-19, skutečně zemřelo. Více však vzhledem k ochraně osobních údajů a dle další platné legislativy sdělit nemůžeme,“ sdělila pro CNN Prima NEWS Svobodová.

Již v prosinci minulého roku mnohými otřásl příběh, o kterém jsme vás informovali. Ženě na Liberecku se mělo narodit mrtvé miminko. Dítě podle zveřejněných informací zemřelo v pondělí 23. listopadu. Ze statistiky ministerstva však bylo dodatečně smazáno.

„V souladu s metodikou pro evidenci úmrtí bylo radou registru ISIN po konzultaci s odborníky a metodiky rozhodnuto, že případy mrtvě narozených dětí budou stornovány. Došlo tedy ke smazání záznamu o úmrtí ve věku 0 let, neboť se nejednalo o úmrtí, ale o porod mrtvě narozeného dítěte s COVID-19. Toto mrtvě narozené dítě není započítáno mezi zemřelé,“ sdělila dále mluvčí.

Doposud covidu v tuzemsku podlehlo 20 941 lidí. V českých nemocnicích je s koronavirem přes 8 tisíc lidí, což je dosavadní rekord. Úterní čísla ukazují 8 162 hospitalizovaných. Těžkých případů dál přibývá, maximum lidí v závažném stavu se v úterý posunulo na 1 661 pacientů.

Tagy:
CNN Prima NEWS Liberecký kraj Plzeňský kraj Česko COVID-19 Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR okres Plzeň-sever