Letošní léto bylo extrémní. Podobné to bude i v příštích letech, předpovídá expert

Počasí, které nás čeká v nejbližších dnech, předznamenává nástup podzimu. Ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl meteorolog Josef Hanzlík. Zdůraznil také, že extrémní klimatické jevy, které zasáhly v letních měsících střední Evropu, nás neminou ani v následujících letech.

Letní počasí už nejspíše nečekejme. Do konce srpna se budou teploty pohybovat v maximech mezi 16 a 22 stupni Celsia. Bude převážně zataženo a místy se objeví přeháňky.

„Teploty v nadcházejících dnech budou odpovídat spíše hodnotám na konci září a začátku října, nežli na konci léta. Srpen tohoto roku je prvním letním měsícem za poslední dekádu, který je teplotně podnormální,“ uvedl pro CNN Prima NEWS meteorolog Josef Hanzlík s tím, že v posledních několika letech jsme zažívali teplotně nadpůrměrné a suché léto.

„Naopak léta před rokem 2000, kdy ještě nenastupovalo globální oteplování, planeta se tolik neprohřívala a neprobíhaly extrémy, které vidíme v současnosti, tak tehdy jsme zažívali letní měsíce, které byly srážkově bohatší a teploměry ukazovaly maxima kolem 25 stupňů Celsia,“ připomněl Hanzlík.

Česko mohou postihnout povodně

Letošní léto bylo neobvyklé i v jiných ohledech. Českem se poslední červnový týden prohnalo tornádo, extrémní srážky vedly v červenci k záplavám v Německu, Belgii, Nizozemsku či Lucembursku.

Podle Hanzlíka budou takové extrémy narůstat. „Budeme prožívat buď to, co jsme tu měli v posledních letech, tedy nadprůměrně teplé léto, anebo to, co jsme tu měli letos – teplotně normální léto, ale bouřlivější. Následující roky mohou být i srážkově bohatší. Už dlouho jsme tu neměli kolosální velkoprostorové povodně,“ zdůraznil Hanzlík.

Také připomněl povodně z roku 2002 či 2013. „Předznamenávám, že se povodně opakují po desítkách let. Proto bych očekával, že v jednom z následujících roků Českou republiku postihnou povodně. Střídání extrémních jevů doprovází globální oteplování i změny v cirkulaci vzduchu,“ řekl Hanzlík.

Tagy: