Fiala: Následky války pocítíme měsíce až roky. Čelíme neuvěřitelné uprchlické vlně

Fronta uprchlíků

PARTIE Terezie Tománkové 13.3.2022

Evropa čelí neuvěřitelné uprchlické vlně, kterou nezažila od druhé světové války. Čechy nečeká jednoduché období, musíme si s tím poradit, řekl premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Partie Terezie Tománkové. Upozornil, že válka, kterou odstartoval Vladimir Putin na Ukrajině, je příčinou vlny zdražování především na poli pohonných hmot. „Putinovi nesmí jeho plány vyjít. Musíme se sjednotit,“ apeloval Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle premiéra Petra Fialy ruský prezident Vladimir Putin odstartoval konflikt nejen s Ukrajinou, ale s celým civilizovaným světem. Upozornil, že současná vlna zdražování na poli pohonných hmot je rovněž důsledkem ruské vojenské agrese.

Invaze na Ukrajinu navíc spustila masivní migrační vlnu, který se dotýká i České republiky. Podle odhadů k nám míří desetitisíce válečných uprchlíků, z valné většiny jde o ženy a děti. Podle ministerstva vnitra přišlo do Česka kolem 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Kapacity ubytování ale v některých krajích pomalu docházejí.

„Čelíme neuvěřitelné uprchlické vlně, kterou Evropa nezažila od druhé světové války. Nečeká nás jednoduché období. Budeme se s tím vyrovnávat měsíce, možná i roky. Musíme s tím počítat,“ varoval předseda vlády v pořadu Partie Terezie Tománkové. „Putinovi nesmí jeho plány vyjít. Musíme se sjednotit,“ doplnil Fiala ve vysílání.

Ačkoliv přibývá počet společností, spolků i jednotlivých Čechů, kteří nabízejí své ubytovací kapacity, s dalšími příchozími Ukrajinci nebude nabídka zřejmě dostačující. „Obávám se, že to nebude stačit a že budeme muset vytvářet modulární ubytování a humanitární základny. Ministři dostanou od vlády pověření, aby s komunální politikou hledali řešení. Z Ukrajiny může odejít i šest milionů lidí, musíme se na to připravit,“ varoval předseda vlády.

„To je samozřejmě problém, protože rozpočet není v dobrém stavu. Náš dluh se dramaticky zvyšoval. To nás limituje v hledání řešení. Je třeba využít nástrojů, které nabízí Evropské unie. Budeme o to usilovat, čísla se mění každým dnem a ani nevíme, kolik z Ukrajinců bude žádat o podporu ze strany státu a kolik lidí to zvládnou jiným způsobem,“ pokračoval ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vnitro vydalo už přes 140 tisíc speciálních víz

Podotkl, že se špatně se odhaduje, jaké budou náklady například na zdravotnictví či školství. Stále ale platí, že je pomoc ukrajinským uprchlíkům zcela na místě. „Dělat nějaké prognózy dopředu je těžké. Pokud se mě zeptáte, zda zvládneme další vlnu, budu muset jen říct, že se budeme snažit,“ konstatoval Fiala.

Na cizinecké policii nebo v asistenčních centrech se dosud v Česku zaregistrovalo 81 324 uprchlíků z Ukrajiny. Za sobotu jejich počet stoupl o 3231, zatímco v pátek to bylo téměř 5000. Speciálních víz udělovaných lidem zasaženým ruskou invazí vydalo ministerstvo vnitra v sobotu 9516 a celkem více než 142 500.

Na cizinecké policii se uprchlíci musí registrovat do 30 dnů po příjezdu. O speciální víza mohou žádat nejen lidé, kteří z Ukrajiny odešli po zahájení ruské invaze, ale například i ti, kteří v Česku žijí déle, končí jim pobytové oprávnění, a za normálních okolností by se proto museli na Ukrajinu vrátit.

Tagy: