Hůle: Nacpat uprchlíky do tělocvičen není řešení. Motivujme Čechy s prázdnými byty

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Ústí nad Labem

360° (312)

V důsledku ruské invaze na Ukrajinu do Česka nadále míří desetitisíce uprchlíků. Vláda i kraje hledají další možná řešení, jak Ukrajincům poskytnout co možná nejlepší pomoc. Podle Daniela Hůleho z Člověka v tísni je nezbytné, aby kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) finančně motivoval Čechy s prázdnými byty, kteří by utečencům mohli nabídnout azyl.

Na cizinecké policii nebo v asistenčních centrech se dosud v Česku zaregistrovalo 78 093 uprchlíků z Ukrajiny. Speciálních víz pro lidi zasažené ruskou invazí vydalo ministerstvo vnitra 132 995. Čísla se budou do budoucna pravděpodobně výrazně zvyšovat.

Vláda kvůli efektivnější péči o uprchlíky už na začátku března vyhlásila nouzový stav. Pražský magistrát utečence ubytovává už i v tělocvičnách. Výrazně přetížený je mimo jiné také Středočeský či Jihomoravský kraj. Další hejtmani očekávají, že je jen otázkou času, kdy zasáhne krize i jejich kraje.

Daniel Hůle z Člověka v tísni si ale podobně jako primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvědomuje, že tělocvičny a další podobné prostory nejsou dlouhodobým řešením. „Nemůže pomáhat jen Praha a další velké regiony. Každé město bude muset ubytovat uprchlíky, abychom to byli schopni zvládnout. Musíme jim nabídnout pomocnou ruku. Ne nic nadstandardního, ale nacpat je všechny do tělocvičen není řešení,“ řekl.

Hůle: Vláda nepochopitelně šetří

Vládu Hůle zkritizoval za to, že prý při řešení situace zatím nevyčerpala všechny možnosti a až nepochopitelně šetří. „Pokud Putin bude dál terorizovat Ukrajince, můžeme tu za chvíli mít klidně 700 tisíc uprchlíků. Už by to asi mohla řešit armáda. Stát problém nechal na krajích, a tak tu máme 14 unikátních řešení,“ uvedl Hůle.

Sám je podobně jako ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) přesvědčen, že by výrazně pomohlo, kdyby Češi s prázdnými nemovitostmi nabízeli Ukrajincům azyl. Jurečkovi se tento návrh už povedl prosadit. Podle Hůleho je ale otázka, jak nastavit výši takzvaného solidárního příspěvku.

„Původní návrh byl motivovat tisícikorunou na osobu za měsíc. To je už lepší nedělat vůbec. My potřebujeme, aby všichni, co můžou takové nemovitosti poskytnout, je na ten trh poskytli. Pokud by to měly být čtyři tisíce, v tu chvíli by se ochota pohybovala na takové míře, že by se mohly objevit desítky tisíc takových bytů,“ dodal.

Jurečka v pátek slíbil, že vláda bude hledat cesty, jak těmto Čechům přispět alespoň na část nákladů souvisejících s ubytováním. O výši příspěvku bude kabinet znovu jednat ve středu.

Tagy: