Fiala: Putin nevede válku s Ukrajinou, ale s celým světem. Jen bojuje jinými prostředky

Premiér Petr Fiala (ODS) v nedělní Partii

PARTIE Terezie Tománkové 13.3.2022

Ruský prezident Vladimir Putin vede válku také s námi, pouze jinými než vojenskými prostředky – například ekonomickými či hybridními. V nedělní Partii Terezie Tománkové to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Zároveň upozornil, že NATO nemůže do konfliktu aktivně vstoupit, protože by to znamenalo třetí světovou válku.

„Je to závažné, Vladimir Putin vede válku nejen s Ukrajinou, ale s celým civilizovaným světem. Máme štěstí, že jsme součástí EU a NATO. Kdybychom v nich nebyli, naše bezpečí by takové nebylo. Kousek od nás ale probíhá válka strašných rozměrů. Vladimír Putin vede válku i s námi – ekonomickou, hybridní, dezinformační. Už to cítíme. Například na cenách pohonných hmot, to jsou Putinovy ceny,“ sdělil premiér ve vysílání CNN Prima NEWS.

Je však podle něj nemožné, abychom přímo vstoupili do války. „Každého napadne, zda tam nemáme zasáhnout a něco udělat. Ale všichni, co to zvažují, si uvědomují, že to znamená třetí světovou válku. Co znamená bezletová zóna? Že ruské stroje nebudou létat, a to znamená boj a válku s Ruskem. NATO je bezpečnostní aliance, ne útočná,“ vysvětlil Fiala.

Ukrajině lze však pomáhat jinými prostředky. „Pomáhejme Ukrajině co to jde, včetně vojenské pomoci. Nedělá to každá země, Česká republika ano. Ale vstoupit do toho konfliktu přímo by byl nesmírný hazard,“ uvedl předseda vlády.

Uklidnil, že Česku přímé nebezpečí nehrozí – díky členství v NATO a EU. Západ podle něj musí zůstat sjednocený a snažit se konflikt ukončit především diplomatickou cestou, přestože naděje na to, že se to podaří, je malá. „Představte si na svých životech, že vám rozbombardují dům, nemáte vodu, teplo, bojíte se o svůj život, utíkáte. Cokoliv, co by to zastavilo, je dobré,“ prohlásil Fiala.

Varoval, že nás čekají těžké časy. „Toto nebude lehké období, pocítíme to, a kdo to popírá, lže. Budeme se s tím vyrovnávat roky. Nesmíme Putinovi dovolit, aby nás znejistil, rozdělil, oslabil, o to mu jde. Musíme to zvládnout i za cenu, že se uskromníme,“ doplnil Fiala.

Tagy: