S teplým podzimem se rozlučte. Před víkendem se ochladí, sněžit bude i v nížinách

Sněžení

Počasí o víkendu

Od čtvrtka se v Česku začne citelně ochlazovat. Počasí, které zatím připomínalo spíš babí léto, vystřídají mrazy a v některých oblastech i sněhové vločky. Padat by měly kromě hor i v nížinách. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Pro východ republiky platí na čtvrtek výstraha před silným větrem.

„Do střední Evropy postupuje od severozápadu brázda nízkého tlaku a během dne ovlivní počasí u nás od západu studená fronta. Za ní k nám pronikne studený vzduch od severozápadu a v něm přejde přes střední Evropu k východu tlaková výše,“ píše na svém webu ČHMÚ.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, zpočátku by se mohla vyskytovat nízká oblačnost, mlhy nebo mrholení. „Místy, zejména v Čechách, občasný déšť nebo přeháňky, večer nad 1 000 metrů, na severozápadě nad 700 metrů srážky sněhové,“ popsali meteorologové. Nejvyšší denní teploty by se měly vyšplhat na 9 až 13 °C.

Od středeční půlnoci až do čtvrtečního odpoledne platí pro východní část republiky výstraha před silným větrem. ČHMÚ varuje, že v celém Moravskoslezském kraji a také na Jesenicku a Šumpersku v Olomouckém kraji bude vítr dosahovat v nárazech až rychlosti 65 kilometrů v hodině, na hřebenech hor dokonce kolem 110 kilometrů v hodině.

pátek bude oblačno až zataženo, na horách a místy i v nížinách by se mohly objevit sněhové srážky. Od západu bude oblačnosti ubývat. Denní teploty se budou pohybovat mezi 2 a 6 °C, noční teploty potom mezi 4 a 0 °C.

Sobota přinese ještě větší ochlazení, noční teploty by mohly klesnout až na -4 °C. Na severu republiky by mohlo slabě sněžit, případně se objeví déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty dosáhnout maximálně 6 °C.

V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle se vyskytnou mlhy, ráno mrznoucí. Na severu Česka se postupně zatáhne a ojediněle bude pršet. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, při mírném větru kolem +2 °C. Denní teploty dosáhnou 3 až 7 °C, v Čechách při mírném větru až 9 °C.

pondělí by mělo být zataženo až oblačno, místy by se mohl vyskytnout slabý déšť nebo přeháňky, místy smíšené či sněhové. Teploty přes den se vyšplhají na 5 až 9 °C, v noci klesnou na 5 až 1 °C, ojediněle i pod nulu.

I ve zbytku příštího týdne bude přetrvávat podobný trend. „V úterý bude většinou oblačno, ojediněle přeháňky, od středních poloh sněhové. V dalších dnech zataženo nízkou oblačností, místy mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, při zmenšené oblačnosti až -3 °C. Nejvyšší denní teploty v úterý 5 až 9 °C, v dalších dnech 1 až 6 °C,“ popisuje ČHMÚ.

Tagy: