V Česku přibývá sebevražd. Může za to nejistota kvůli koronaviru i sychravé počasí

Sebevražda

Počet sebevražd přibývá

V posledních měsících v Česku přibývá sebevražd. Psychický stav lidí ovlivňuje především nejistota, strach, izolace a negativní informace často spojené s pandemií koronaviru, do toho sychravé počasí a málo slunečních paprsků. Pokud se k nim navíc přidá ztráta zaměstnání, nebo úmrtí blízkého člověka, mohou vyústit v tragické rozhodnutí.

Poslední případ sebevraždy se v Česku odehrál v úterý krátce před půl pátou ráno. Starší žena se poblíž vlakového nádraží Plzeň-Křimice zřejmě rozhodla ukončit svůj život a vstoupila přímo před jedoucí vlak. Strojvůdce už střetu nemohl zabránit.

Na místo hned vyrazily všechny složky záchranného systému. Ženě už ale nemohly pomoci. „Utrpěla zranění neslučitelné se životem, kterým na místě podlehla. Cizí zavinění bylo na místě předběžně vyloučeno a ve věci byla nařízena soudní pitva,“ uvedla tisková mluvčí Policie ČR Michaela Raindlová.

Téměř padesát sebevražd

Žena byla za posledních čtrnáct dní už pátým člověkem, který vběhl pod jedoucí vlak, a to jen na území Plzeňského kraje.

Celkově letos krajští kriminalisté evidují už téměř 50 sebevražd. Jsou ale případy, kdy se životy lidem podaří na poslední chvíli zachránit. Jeden takový se stal loni v prosinci, kousek od centra Plzně. Mladý muž tam chtěl svůj život ukončit skokem z mostu, pod nímž projíždí vlaky. Díky policejnímu vyjednavači se ale podařilo mladíka zachránit. Následně skončil v péči psychiatrů.

Lidé, kteří si chtějí sáhnout na život, přitom mnohdy sami kontaktují záchranáře. „Pracujeme podle manuálu, kdy se snažíme člověka uklidnit, získat jeho adresu, důvěru a promluvit si s ním. Na místo také okamžitě vysíláme rychlou zdravotnickou službu,“ popsala Mária Svobodová, tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Na podzim před blížícími se svátky podle ní obvykle roste počet sebevražd.

Důležitá je sociální pohoda

Toho, že v poslední době přibývá lidí s psychickými problémy, si všímají i odborníci. „Určitě je víc klientů, kteří se potýkají z úzkostí ze sociální izolace a potřebují kontakt. V tuhle chvíli určitě stojí za to minimálně dodržovat pravidelný režim a určitě i udržovat minimální kontakt, alespoň on-line nebo po telefonu. Tedy udržovat se v sociální pohodě,“ vysvětlil terapeut Martin Štolfa.

Lidé, kteří pociťují tíseň a trpí dlouhodobými depresemi, mohou využít zdarma službu krizového interventa.

Tagy:
počasí smrt sebevražda psychika Plzeňský kraj úmrtí sebevraždy Česko koronavirus COVID-19 pandemie koronaviru Policie České republiky pandemie covidu-19 Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje