Salát s fazolemi otrávil přes 150 lidí, obsahoval klobásový jed. Rusové zadrželi podezřelé

Tři osoby stojící za distribucí fazolového salátu zadržely ruské úřady v úterý poté, co téměř 200 lidí vyhledalo lékařskou pomoc s podezřením na otravu botulotoxinem. Donášková služba, která potravinu nabízela, pozastavila provoz a dále ji nenabízí. Nejvíce případů se objevilo v Moskvě, informovala agentura AP.

Příčinu otravy ruské úřady spojovaly se saláty populární donáškové služby Kukhnya Na Rayone a konzervovaným fazolím firmy Savon-K. Vyšetřovací výbor Ruské federace uvedl, že v rámci trestního vyšetřování zadržel ředitele Kukhnya Na Rayone Antona Loizina, vedoucí oddělení kvality Yelenu Mashkovou a ředitele Savon-K Vladimira Shina. Zda je umístili do vazby, není zatím jasné, napsala AP.

ČTĚTE TAKÉ: Seniorka z Polska si z obchodu donesla hada. Vykoukl na ni při krájení celeru

„S příznaky otravy botulotoxinem vyhledalo v Moskvě lékařskou pomoc 121 lidí,“ řekla náměstkyně primátora Anastasia Raková podle agentury Tass a dodala, že 55 z nich je ve vážném stavu a 30 dokonce na jednotce intenzivní péče. „Epidemie botulismu kromě hlavního města Ruska měla postihnout také Nižnij Novgorod a Kazaň.

Úřad pro ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor zabavil přes 172 tun salátu s fazolemi. Jestli obsahují nebezpečné bakterie botulin, zatím bezprostředně nepotvrdil.

Botulotoxin, známý také jako klobásový jed, se podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nejvíce šíří v zeleninových konzervách, masu nebo v pastě z lískových oříšků. Vzniká pouze za nepřítomnosti vzduchu a v Česku se vyskytuje velmi zřídka.

V roce 2020 nicméně Státní veterinární správa (SVS) varovala před sýrovou pomazánkou od britského výrobce Primula Ltd, ve které se tato bakterie měla nacházet. Všechny její šarže SVS z trhu stáhla.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Tikající bomba. Populaci by zdecimovala víc než covid, varuje Prymula před nebezpečnou mutací

Tagy: