Šanci máme jen Biden a já, hlásal DeSantis. Trumpův největší rival zřejmě ohlásí kandidaturu

Do prezidentského závodu o Bílý dům se příští týden zapojí další republikánský kandidát – Ron DeSantis. Očekávají to novináři listu The New York Times, kteří vyslechli DeSantisův hovor se sponzory. V něm se guvernér Floridy opřel do svého konkurenta Donalda Trumpa a prohlásil, že reálnou šanci na zvolení má z republikánů pouze on.

Do prezidentských voleb v USA zbývá ještě více než rok, ale kandidátní listiny pro primárky – ve kterých voliči rozhodnou o dvou finalistech souboje – se už pomalu plní. Za demokraty už jsou známá tři jména – Robert Kennedy junior, synovec zavražděného prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, dále spisovatelka Marianne Williamsonová a také současný prezident Joe Biden.

Republikánský seznam je o pár jmen delší a brzy k němu zřejmě přibyde další „těžká váha“. Vedle komentátora Larryho Eldera, političky Nikki Haleyové, bývalého guvernéra Kansasu Asa Hutchinsona, podnikatele Viveka Ramaswamyho a exprezidenta Donalda Trumpa se příští týden zařadí na kandidátku také floridský guvernér Ron DeSantis. Nasvědčují tomu informace novinářů The New York Times.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opilí námořníci a kličkování kolem Ukrajiny. Trump na CNN bavil své příznivce víc než dřív

Dosavadní průzkumy sice favorizují v kontextu republikánských kandidátů Trumpa, DeSantis by ale byl jeho největším soupeřem. Floridský guvernér v týdnu hovořil se svými sponzory a ujistil je o svém odhodlání Trumpa porazit.

„V podstatě máte jen tři lidi, kteří jsou v celé té záležitosti momentálně důvěryhodní. Bidena, Trumpa a mě,“ sdělil DeSantis svým dárcům, od kterých bude moci po oficiálním ohlášení prezidentské kampaně přijímat sponzorské dary.

„A myslím si, že z těchto tří, mají šanci na zvolení jen dva – Biden a já. Vyplývá to z dat ze swing states (státy, ve kterých nemají jasnou převahu ani demokraté, ani republikáni, pozn. red.), což pro bývalého prezidenta není dobré, ba dokonce nepřekonatelné, protože lidé na něj názor nezmění,“ má jasno floridský guvernér.

Bitva o Floridu

Pikantností případného souboje DeSantise a Trumpa by byla Florida. Stát, kterému teď DeSantis vládne, se už dvakrát v historii přidal na stranu Trumpa. Exprezident tam zvítězil ve volbách v roce 2016 nad Hillary Clintonovou a v roce 2020 tam překvapivě přetlačil i Bidena.

DeSantis se ale domnívá, že on sám je pro republikánské voliče snesitelnějším kandidátem. Při hovoru se sponzory citoval voliče, se kterým mluvil na mítinku v Iowě.

„Víte, Trump byl někdo. Měli jsme rádi jeho politiku, ale neuznávali jsme jeho hodnoty. Ale u vás máme rádi politiku a také sdílíme stejné hodnoty,“ pronesl DeSantis.

Podle něj by měli voliči i Republikánská strana ocenit, s jakou rozhodností v politice působí.

„Když říkáme, že něco uděláme, tak to uděláme a pak je to hotové,“ sdělil DeSantis dárcům s jasným rýpnutím do Trumpa, jehož někteří republikáni kritizovali za rozdělanou práci, kterou v úřadu nedokončil.

List The New York Times ale upozornil, že stále existuje šance, že DeSantis z kandidatury na poslední chvíli vycouvá.

Tagy: