Opilí námořníci a kličkování kolem Ukrajiny. Trump na CNN bavil své příznivce víc než dřív

Exprezident USA Donald Trump naplno odstartoval svou předvolební kampaň, aby se v roce 2024 znovu stal hlavou státu. V debatě na CNN zopakoval mnohé myšlenky, se kterými po konci prvního mandátu Bílý dům opouštěl. Nadále věří, že došlo v roce 2020 k volebnímu podvodu. Při diskuzi o válce na Ukrajině pak odmítl říci, na čí straně stojí.

Trump je zpátky. Prozatím jen na prknech předvolebních debat a mítinků s příznivci. V debatě pořádané CNN se předvedl před voliči státu New Hampshire. A diskuze byla tradičně třaskavá. Trump navázal v řadě témat tam, kde na začátku roku 2021 v prezidentském úřadu končil.

  • K debatě došlo den poté, co soudní porota v New Yorku rozhodla, že se Trump před téměř třicet lety dopustil sexuálního zneužití bývalé novinářky Jean Carrolové. Exprezident se ke kauze vyjádřil, vinu ale odmítl. „Tato žena, já ji neznám. Nikdy jsem ji nepotkal. Nemám ani tušení, kdo to je,“ prohlásil Trump.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tučné odškodné ano, vězení ne. Proč se Trump nemusí registrovat ani jako sexuální násilník

  • Trump se v debatě dále vyjádřil ke státnímu dluhu. Podle něj musí přijít masivní škrty, protože demokraté prý „utrácejí peníze jako opilí námořníci“.
  • Exprezident USA se musel vyjádřit také k federálnímu zákazu potratů. Vyjádřil se v tom smyslu, že s myšlenkou souzní, povolil by ale potraty v případě znásilnění, incestu nebo ohrožení života matky.

  • Tematický blok se v debatě věnoval také válce na Ukrajině. Trump deklaroval, že by válku vyřešil do 24 hodin. Odmítl ale říci, na jakou stranu by se přidal. „Nepřemýšlím o tom v kontextu vítězství a porážky. Přemýšlím o tom především tak, abychom přestali zabíjet všechny ty lidi,“ řekl Trump.
  • Někdejší správce Bílého domu ani v nejnovější debatě neustoupil ze svého přesvědčení, že mu v roce 2020 „byly volby ukradeny“.
  • Při hovoru o útoku na Kapitol pronesl, že by útočníkům v případě zvolení s největší pravděpodobností udělil milost.

  • Výbušným tématem v USA zůstává migrace. A Trump toho využil i v debatě, když řekl, že by obnovil platnost kontroverzního opatření, při kterém úřady na hranicích s Mexikem oddělovaly děti migrantů od rodičů. „Když řeknete rodině, že pokud přijde, tak ji rozdělíme, tak nepřijde,“ uvedl Trump.
  • Exprezident v debatě také pokračoval ve svém dlouhodobém zvyku používat pro osoby či události vlastní specifické slovní termíny. Někdejší vůdkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou například označuje za „bláznivou ženskou“. Vzbouřence, kteří vtrhli do Kapitolu, naopak označoval spojením „skvělí lidé“.

CNN si v analýze debaty všímá, že staronový Trump baví své příznivce snad ještě více než dříve. Mají oceňovat především jeho konzistentnost.

„Po osmi letech Trumpova často extrémního působení v americké politice je jisté, že jeho popularita nevězí jen v jeho nezkrotné osobnosti. Promlouvá k něčemu, co je hodně hluboko v milionech občanů,“ napsala CNN.

Tagy: