Covidoví pacienti z brněnských nemocnic dorazili do Prahy. Dva přepravil vrtulník

Převozy pacientů nakažených covidem

Do pražských nemocnic dnes bylo postupně přepraveno 19 pacientů s nemocí COVID-19 z přetížených fakultních nemocnic v Brně. ČTK to zjistila od mluvčích nemocnic a zdravotnické záchranné služby (ZZS). Deset nemocných vezl dopoledne velkokapacitní vůz pražských záchranářů Fénix do Fakultní nemocnice v Motole a Fakultní nemocnice Bulovka, dalších sedm převážely sanitky. Dva pacienty ve vážném stavu přepravoval vrtulník.

Kolona sanitek s 15 pacienty s COVID-19 vyrazila z brněnských nemocnic do Prahy kolem 10:00. „Deset pacientů z Fénixe předají záchranáři ve FN Motol a FN Bulovka v tomto pořadí a kolegové od Asociace samaritánů ČR dalších pět ve VFN (Všeobecné fakultní nemocnici, pozn. red.),“ uvedla pražská zdravotnická záchranná služba. Prvních pět pacientů vyložili záchranáři podle mluvčí Pavlíny Dankové v Motole po poledni.

Dalších pět z Fénixe bylo vykládáno podle mluvčí Evy Libigerové kolem 13:00 na Bulovce. Po poledni postupně přijímali pacienty přivážené sanitkami Asociace samaritánů ČR podle mluvčí Marie Heřmánkové také ve VFN. Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje na Facebooku uvedla, že další dva pacienty, kteří vyžadují umělou plicní ventilaci, převezla do VFN a Nemocnice Na Homolce.

S transportem pacientů na umělé plicní ventilaci pomáhal také záchranářský vrtulník ze základny z Líní u Plzně. Prvního pacienta v Motole předával kolem 13:00, armáda ČR oznámila před 18:00 na Twitteru, že dorazil i druhý.

Podle posledních dat je v Česku v nemocnicích s covidem 5 886 pacientů, z nich 848 je ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče (JIP). Kritická je situace zejména v moravských krajích. Podle dat o kapacitách zdravotní péče mají volnou jen asi čtvrtinu standardních lůžek.

Ve Zlínském kraji je jich dostupných 27 pro covidové pacienty a devět s umělou plicní ventilací, v Olomouckém kraji 60 a sedm ventilovaných, v Moravskoslezském 113 a 25 ventilovaných a v Jihomoravském 216 a 21 ventilovaných. V celém Jihomoravském kraji je v nemocnicích s covidem 900 pacientů, což je z krajů nejvíce.

Náměstek Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka novinářům řekl, že nemocnice do rána vybírala pacienty, které přepraví. Podle Ludky si u některých nepřála převoz rodina, jiní chtějí zůstat v regionu. „Navíc řešíme i to, že máme pacienty ležící na břiše, což nám do vrtulníku nevezmou. Do vrtulníku je kapacita pacienta 130 kilo, máme ale třeba i pacienta se 170 kily,“ nastínil Ludka problémy, které musela nemocnice řešit. Nakonec ale dva pacienty na umělé plicní ventilaci vybrala.

Podle záchranářů jsou v posledních týdnech výrazně vyšší i počty převážených do nemocnic v Praze. Za listopad jich bylo přes 1 700, což je více než dvojnásobek oproti celému říjnu a trojnásobek oproti září. Před rokem v listopadu jich bylo přibližně tisíc.

„Aktuální počty transportů do nemocnic jsou vysoké, oproti předchozím vlnám je ale patrné, že u očkovaných pacientů je průběh onemocnění podstatně méně závažný,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Petr Kolouch.

Za dva týdny může být hůř, personál je frustrovaný

Poprvé začali převážet pražští záchranáři pacienty s covidem loni 12. listopadu, kdy transportovali deset pacientů z Benešova do Prahy. Za první pololetí letošního roku bylo hromadných převozů sedm. Pět desítek pacientů na jaře přepravovali letecky.

Nejvyšší počty pacientů byly v nemocnicích v polovině března. Hospitalizovaných s nemocí COVID-19 bylo přes 9 500 a na JIP přes dva tisíce. Současná rekordní čísla nově pozitivních osob se ale v nemocnicích podle odborníků teprve projeví, a to zhruba za dva týdny.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v úterý řekl, že očekává podobné počty pacientů v nemocnicích jako v jarní vlně, možná i vyšší. Ředitelé a primáři z nemocnic ale upozorňují na to, že personál je frustrovaný a současné vypětí snáší hůř než na jaře.

Tagy:
nemoc nemocnice Brno sanitka Nemocnice Na Bulovce pacienti Fakultní nemocnice Brno pacient Fakultní nemocnice v Motole zdravotnická záchranná služba převoz Praha koronavirus COVID-19 kapacita nemocnic Všeobecná fakultní nemocnice v Praze ventilace Asociace samaritánů České republiky