Saúdská senzace ve vtipech: Argentinské slunce pláče, Diego ukazuje prostředníčky z nebe

Žádný zápas skupinové fáze světového šampionátu neměl být řečí kurzů jednoznačnější. A přesto právě střetnutí ambiciózních Argentinců se Saúdskou Arábií se zcela vymklo predikcím. Na vítězství 2:1 neznámých reprezentantů z Blízkého východu nad fotbalovým kolosem s Lionelem Messim se bude vzpomínat ještě dlouho. Jihoameričané musí vstřebávat kolaps a z něj plynoucí řadu vtipů.

Ve městě Lusail se napřed jelo podle předpokládaného scénáře. Saúdové sice mocnou Argentinu zlobili, ale ta dávala góly. Ovšem vinou ofsajdů – v jednom případě skutečně titěrného – platila pouze trefa Lionela Messiho z penalty. Hvězda Paris Saint-Germain si tak připsala branku už na čtvrtém mistrovství světa.

Tento počin se ale ztrácí v obrovském překvapení, na které zadělal soupeř zkraje druhého poločasu.

Sálih aš-Šahrí nejprve ve 48. minutě vyrovnal a obrat zařídil Sálim al-Davsárí, který dokázal vykličkovat z argentinské přesily a vystřelil do levého horního rohu branky Emiliana Martíneze. Favorité se ani přes mnoho zbývajícího času včetně hutného nastavení nedokázali docvaknout. Z velké části díky brankáři Muhammadu Uvaísovi.

Co by na takovýto šok řekl jediný fotbalista, který je v Argentině uctívaný ještě více než Messi? Diego Maradona musí v nebi zuřit. Aspoň to ukazuje jedna z koláží s mistrem světa z roku 1986, na níž je využita fotografie z minulého šampionátu v Rusku. Tehdy Maradona – evidentně posílený omamnými látkami – mistrovství světa v lóži intenzivně prožíval.

Argentina před senzačním fiaskem patřila mezi hlavní favority na zisk trofeje z Kataru. A právě „zahřívací“ duel se Saúdskou Arábií měl ukázat, že má výběr kouče Lionela Scaloniho mistrovskou formu. Vždyť reprezentanti z Arabského poloostrova nezřídka dostávali na MS pořádně příděly. Před 20 lety to bylo dokonce 0:8 od Německa, ještě před čtyřmi roky vyfasovali „pětku“ od domácích Rusů. Teď oslnili. Což rozplakalo slunce na argentinské vlajce.

V souvislosti s vlajkou se možná v některých fázích zápasu mohlo zdát, že Saúdové nečelí Argentině, nýbrž výrazně slabší Guatemale.

O Messim, sedminásobném vítězi Zlatého míče, už byla řeč. A v prvním katarském vystoupení vyjma proměněné penalty o sobě nedal příliš vědět. Tak nějak zapadl do mdlého výkonu úřadujících šampionů Jižní Ameriky. Pro geniální fotbalové činy se často Messimu přezdívá GOAT, což je anglická zkratka znamenající „nejlepší všech dob“. Ale zároveň si lze tato čtyři písmena přeložit jako „koza“. A někteří rýpalové ukázali, jak si tato slavná argentinská „koza“ počínala proti Saúdům.

Jedna kresba pak výstižně ukazuje to, jak se Messi natahuje po poháru, který mu v jeho jinak nesmírně našlapaném CV chybí. Zatím se ale při misi cílící na získání vysněné trofeje propadá do arabského písku. A nad ním se smějí Saudové.

Nervy fanoušků outsiderů chystajících se oslavit senzaci ještě pořádně pocuchali rozhodčí. Jak už je na turnaji v Kataru zvykem, sudí s nastaveným časem rozhodně nešetří. Výjimkou nebyl ani zápas Argentiny se Saúdskou Arábií. Arbitr ze Slovinska Vinčič přidal osm minut, ale vinou dalších průtahů se nakonec hrálo až do času 90+14. Zápas optikou leckterých diváků měl trvat do doby, než Argentinci skórují.

Ale gól nedali, čímž skončila jejich fenomenální šňůra bez porážky na 36 zápasech. A tak se třeba i hlavní saúdskoarabské město Rijád ponořilo do euforie.

Tagy:
Diego Maradona Saúdská Arábie Lionel Messi Argentina vtipy fotbal Katar sport Mistrovství světa v Kataru 2022 argentinská fotbalová reprezentace Mistrovství světa ve fotbale Paris Saint-Germain FC Lusail Lionel Messi Katar saúdskoarabská fotbalová reprezentace Diego Maradona Sálim al-Davsárí Sálih aš-Šahrí