Sbalte si na sedm dní bez vody a elektřiny. Poláci mají kvůli válce novou příručku

Štáb CNN Prima NEWS na bojové linii

Poláci vydali kvůli válce novou příručku

Polská vláda vydala příručku, ve které radí veřejnosti, jak se připravit na krizové situace, jako je válka. Mezi doporučeními jsou i tipy na to, jak se zachovat při útoku běžnými, chemickými a jadernými zbraněmi, informovala agentura AP.

Příručka, která nese název „Buď připraven – návod pro období krize a války“, se tento týden objevila na stránkách vládního bezpečnostního centra. Nabízí detailní psané instrukce i pokyny ve formě videí.

„Budování odolnosti vůči hrozbám by mělo začít na úrovni, která je každému nejbližší – v rodině,“ uvádí se v 34stránkovém návodu. Úřad v příručce doporučuje, aby lidé identifikovali nejbezpečnější místa v domácnosti a dohodli se na kontaktním místě v případě náhodného rozdělení.

Lidé by si podle textu měli připravit batoh pro případ evakuace a zásoby k přežití sedmi dní bez vody a elektřiny. Příručka doporučuje, aby si nachystali pitnou vodu, potraviny, léky, baterie a svítilny.

Návod také popisuje, jak fungují systémy varování obyvatel v případě ostřelování nebo jak hledat bezpečné místo při takové události. Nabízí i rady, co dělat při chemickém či jaderném útoku.

Vládní bezpečností centrum uvádí, že je jeho povinností připravit veřejnost na různé obtížné scénáře a průvodce se nemusí nutně vztahovat k válce na Ukrajině. Úřad již dříve vydal příručky, které se zabývaly situacemi, jako jsou povodně a další neobvyklé živelní události.

Polsko, které je členem Evropské unie i Severoatlantické aliance, podporuje Ukrajinu v boji proti ruské invazi a vyzývá k zastavení dovozu ruského plynu a ropy do Evropy. Tento postoj podle AP vyvolává obavy u některých Poláků.

Tagy: