Na Ukrajině se schyluje k zlomové bitvě. Splní Rusové Putinovo minimum, nebo pohoří?

Ukrajinské síly na Donbase

360° (406)

Ruské stahování jednotek z některých částí Ukrajiny je jen předzvěstí mohutné ofenzivy v oblasti Donbasu, shoduje se řada odborníků. Právě tam se nachází velká část dobře připravené ukrajinské armády. Očekávají se proto velmi tvrdé a tuhé boje. Čeho chtějí Rusové na východě Ukrajiny dosáhnout? A mají Ukrajinci šanci je zastavit? Podle odborníků je vše otevřené.

Rusové se stahují z okolí Kyjeva i severu a severovýchodu Ukrajiny. Někde je ústup tak překotný, že jsou některé jednotky ponechány svému osudu, čehož postupující Ukrajinci zpravidla s díky využijí. Sumy, Černigov i metropole Kyjev si mohou po dlouhých dnech trochu vydechnout. Zvláště hlavní město už není v dosahu dělostřeleckých granátů a nebezpečí mu tak hrozí více méně „jen“ prostřednictvím raket, případně bomb shozených z letadel.

I když nikde není psáno, že se Rusové už nikdy nevrátí, na základě zkušeností z posledních dní může představitele měst i jejich obyvatele hřát jedna myšlenka: Rusům se klíčová města nepovedlo dobýt ani zpočátku invaze, kdy mohli využít bleskového momentu překvapení. Teď už jsou všechna ukrajinská města ve střehu a připravena. Rusko navíc stála „speciální vojenská operace“ už tisíce vojáků. Ačkoliv jejich přesný počet není znám, odhady hovoří o 7 až 15 tisících zabitých Rusů. I spodní hranice by se dala označit za „těžké ztráty“.

Podle odhadů západních představitelů mohli Rusové přijít o přibližně pětinu či šestinu své bojové efektivity na Ukrajině. Stále ale mají dostatek sil, aby Ukrajincům napáchali významné škody. Například na jihu se ruským jednotkám poměrně daří a dobytí Mariupolu – poslední překážky bránící ve vytvoření pozemního koridoru z Krymu do Ruska – se stále zdá být spíše otázkou času.

Obklíčení Ukrajinců na Donbasu

Spěšné stahování se ruských jednotek z některých částí Ukrajiny mnozí odborníci označují za přeskupování sil. Ruské posily by tedy brzy mohly dorazit nejen do Mariupolu, ale také na Donbas, kde se podle všeho nachází hlavní část ukrajinské armády. Kdyby se jí Rusům podařilo obklíčit, byl by to pro Ukrajince obrovský problém. Pozornost se tak upírá na klíčové strategické město Izjum, které nyní kontrolují Rusové a o které se stále vedou intenzivní boje. Ruské jednotky z něj podnikají ofenzivní výpady směrem na Slavjansk a Barvinkove. Cílem je vytvořit kontrolovaný koridor od severu až k ostřelovanému Mariupolu a odříznout tak ukrajinské jednotky, které z druhé strany čelí separatistickým silám tzv. Doněcké a Luhanské lidové republiky, od zásobování.

„Bude to zlom, Rusové se pokusí dosáhnout aspoň toho minima, které už bylo oznámeno v Kremlu. To znamená ovládnout ty historické hranice Luhanské a Doněcké lidové republiky. To bude jeden z cílů, který bude velmi tvrdě sledován, a myslím si, že tam dojde k velmi těžkým bojům. Pokud se Rusům podaří překonat odpor ukrajinské armády, bude to zlom i do budoucnosti. Budou vytvořeny podmínky pro další prohlubování onoho bojového úsilí do větší hloubky ukrajinského území,“ řekl armádní generál v záloze Jiří Šedivý v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Jenže i s posílenými jednotkami to Rusové nebudou mít vůbec jednoduché. „Pokud chtějí zatlačit na Ukrajince, musí je nejdříve dostat ven z obranných pozic. Na přípravu měla ukrajinská armáda dostatek času. Bude to tedy vyžadovat těžkou dělostřeleckou podporu a kombinované použití pěchoty, tanků, ostřelování a vzdušné podpory, což jsme zatím ještě neviděli,“ vysvětlil pro The Guardian odborník z Mezinárodního institutu pro strategická studia Ben Barry.

Špatná morálka, ale početní převaha

Proti Rusům hovoří ještě jedna skutečnost. Už od začátku invaze se objevuje řada zpráv svědčících o nízké, někdy přímo tragické morálce ruských vojáků. Ačkoliv většina těchto informací pochází od ukrajinských úřadů, a v rámci informační války je třeba brát je s určitou rezervou, k neochotě bojovat nebo přímo případům dezerce uvnitř ruské armády nepochybně dochází. To alespoň podle dostupných zpráv a dosavadního výsledku války ostře kontrastuje s odhodláním Ukrajinců, kteří svoji vlast brání zuby nehty a Rusům způsobují nečekaně velké ztráty.

Ani tato výhoda v kombinaci s dodávkami moderních zbraní ze Západu ale Ukrajincům v konečném součtu stačit nemusí. Průběh války zatím ukázal, že Ukrajinci sice dovedou efektivně bránit důležitá města, sami ale ruskou armádu z dobytých území vytlačí jen těžko. Rusům tak stačí dobýt Mariupol a soustředit se na udržení kontrolovaných území na jihu, kudy by zásoby z Ruska proudily určitě o poznání rychleji než z anektovaného Krymu. A to by se pravděpodobně značně projevilo i v postupu z jihu na Donbas. Navíc by v kombinaci s blokádou Oděsy Ukrajinu zcela odřízli od přístupu k moři. Za své by vzala i vojenská rovnováha, která obvykle obránce upřednostňuje v poměru 3:1.

">

Gallery

Načítání assetu selhalo, chyba sítě.

Tagy: