Sběr hub by mohl být zpoplatněn, míní ekonom. Poplašná zpráva, odmítl senátor Láska

Objevují se i první hřiby.

Sběr hub by mohl být zpoplatněn

V Česku by mohlo dojít ke zpoplatnění sběru hub v lesích, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj by si tím stát mohl přilepšit, což by odůvodnil starostí o životní prostředí. Zpoplatnění sběru hub ale odmítá senátor a amatérský mykolog Václav Láska, podle kterého by ten, kdo by ho zavedl, v politice záhy skončil. Zmínky o případných platbách pak označil za šíření poplašné zprávy.

Bohužel se možná dočkáme zpoplatnění sběru hub v lesích, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj by to mohlo pomoct i státnímu rozpočtu. „Obávám se, že vzhledem k tomu, že statistika o počtu nabíraných hub byla propagována jednou politickou stranou, tak si politici vytvářejí určitý odrazový můstek, aby mohli uvažovat o zpoplatnění,“ myslí si Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Houby už rostou, včetně oblíbených hřibů. Mykologové poradili, na jakých místech hledat

V některých okolních zemích platí určitá omezení, nebo i dokonce úplný zákaz sběru hub. „Může to být jedna z cest, jak by si stát v budoucnu chtěl přilepšit a zdůvodnil by to samozřejmě starostí o životní prostředí a tím, že musíme zachovat naše lesy budoucím generacím,“ popsal ekonom.

Podle senátora a amatérského mykologa Václava Lásky ale ke zpoplatnění sběru hub nedojde. „Žádný politik si to nedovolí. Je třeba respektovat nějaké české tradice a houbaření je jednou z nich. Kdo by zpoplatnil sběr hub, tak končí,“ řekl Láska.

Jakákoliv regulace je podle něj zbytečná. „Houbařská tradice je v Česku naprosto specifická, měli jsme pana Františka Smotlachu, který Čechy naučil milovat a sbírat houby. Není to na místě, vůbec bych takové poplašné zprávy nešířil,“ sdělil senátor. Proti regulacím je také mykolog Petr Souček. „Přílišné restrikce nepomohu. Zaměřil bych se spíš na osvětu, naučit lidi chovat se dobře nejen k houbám, ale i k celé přírodě,“ řekl Souček.

Podle Kovandy by si Češi mohli letos z lesů odnést houby za více než pět miliard korun. Kilogram je totiž nejdražší v historii, vyjde na 220 korun. „Je to dáno tím, co nás trápí už dlouhé měsíce, a to vysoká inflace. Kvůli tomu jdou nahoru také ceny hub, protože do ní je započítána také cena času a další náklady,“ popsal Kovanda.

Tagy: