Skládky jsou plné, víc odpadu sváží i popeláři. Ulice zase hyzdí odhozené roušky

Skládka v Jihlavě

Sběrné dvory jsou zavaleny odpadem. Na ulicích se zase všude povalují použité roušky

Jihlavská skládka Henčov je doslova v obležení. Lidé se během nouzového stavu pustili do úklidu a přivezli hromady věcí, které již nepotřebují. Na skládce proto výrazně přibylo nejen objemového, ale i komunálního odpadu. Toho také více sváží popeláři z domácností.

Tuny nepotřebných věcí a hromady pytlů s odpadky zavalily skládku v Henčově na Jihlavsku. Během koronavirové pandemie k nim jezdí jedno popelářské auto za druhým. Lidé se totiž pustili do generálního úklidu. „Použitý rotoped, bojlery, ledničky i kovaná mříž,“ uvádí příklady toho, co vozí lidé na skládku, mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Do úklidu se pustili i majitelé restaurací a hospod. „Máme zavřený pivovar a hospody, tak nám nic jiného nezbývá a věnujeme se takovýmto pracím,“ říká jeden z mužů, který na skládku přijel odvézt odpad. Jiní zase vyklízeli garáž nebo staré věci z podkroví.

„Za tu dobu, co má spoustu lidí home office a je doma, jsme zaznamenali nárůst. Máme o 20 procent více komunálního odpadu a až o 40 procent objemového. Sběrné dvory a skládky máme v současnosti přeplněné,“ popisuje Málek.

Desítky odhozených roušek

Metaři ve městě naopak válčí s tím, že nestačí uklízet v ulicích a kolem kontejnerů použité ochranné pomůcky. Viktor Zadražil musí za jeden den v práci vysát i desítky odhozených roušek.

„Když jich bylo málo, tak je lidé sháněli, a když už je jich hodně, tak se povalují všude po zemi,“ stěžuje si metař Zadražil, který má v práci k dispozici kleště i vysavač, a tudíž se roušek nedotýká rukama.

Správně by použité roušky měly skončit v černém pytli a v černém kontejneru. Metaře by ale potěšilo, kdyby skončily alespoň v koši.

Tagy: