Schillerová: Koalici dohnala vlastní rétorika. Z nouzového stavu udělali sprosté slovo

Alena Schillerová

PARTIE Terezie Tománkové (6)

Pandemický zákon je paskvil, což potvrdil také Senát, prohlásila v Partii Terezie Tománkové bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Naopak ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) zákon obhajoval s tím, že nouzový stav neřeší vše a je potřeba se připravit na budoucí hrozby. Podle Schillerové ale vláda nouzový stav nemůže použít, protože ho zdevalvovala.

Podle Schillerové by vláda mohla využívat nouzový stav. „Vládní koalici ale dohnala její rétorika. Z nouzového stavu se stalo sprosté slovo, když byla současná vláda v opozici. My jsme v opozici zdrženliví a chováme se ohledně covidu korektně. Vláda nouzový stav nemůže použít, protože ho politicky zdevalvovala,“ sdělila předsedkyně poslaneckého klubu ANO.

Připomněla zároveň, za jakých okolností vznikal původní pandemický zákon. „Byli jsme tehdy v pasti. Byla zde pandemie a opozice dělala problémy, nakonec ale pomohli hejtmani. Pak se přidal pandemický zákon, který byl velmi problematický. Varovala jsem, že to bude do prvního rozhodnutí soudu,“ uvedla.

A s kritikou nové vlády pokračovala: „Teď se ušil tento paskvil. Neobstruovali jsme zákon, chovali jsme se konstruktivně. Opět budeme vystupovat a naši rétoriku opřeme o Senát. Vláda by udělala nejlépe, kdyby ten zákon stáhla,“ řekla k dalšímu jednání o pandemickém zákonu.

Oproti tomu Bartoš novelu pandemického zákonu obhajoval. „Plně respektuji názor Senátu. Měli jsme tam pozměňovací zákony. Sledoval jsem různé argumentace k ústavnosti zákonu. Ústavní soud potvrdil, že pandemický zákon je v souladu s Ústavou. Věci, které potřebujete řešit jinak než nouzovým stavem, nejdou v současném pandemickém zákoně vyřešit,“ vysvětlil.

Na výtku, že nedokázala vláda přesvědčit Senát, kde mají koaliční strany většinu, pak Bartoš reagoval: „Zamítnutí bylo těsné. Řekněme si, o čem ten zákon je. Zákon míří na nové hrozby – covid není jediná věc – které se mohou stát. Pandemický zákon věci řeší lepším způsobem než nouzový stav.“

Tagy: