Konečně návrat k normálnímu životu. Lidé si to zaslouží, libuje si Válkův poradce

Člen poradní skupiny ministerstva zdravotnictví Pavel Dlouhý.

Změna izolace a karantény

Od 19. února se mění pandemická opatření. Lidé už nebudou muset do karantény, izolace se prodlouží na sedm dní a testovat se bude jen ten, kdo má příznaky. Podle člena poradní skupiny ministra zdravotnictví Pavla Dlouhého si to společnost zaslouží a jde o krok k návratu do normálního života.

Do izolace na sedm dní, do karantény vůbec. Od soboty 19. února se mění pandemická opatření. Podle ministerstva zdravotnictví je totiž stávající systém karantény zbytečný. „Myslím, že je to zásadní zpráva. Po řadě měsíců končí trasování. Nebude se nikdo posílat do karantén a zavírat se doma jen proto, že byl v kontaktu s nakaženou osobou,“ uvedl Pavel Dlouhý, člen poradní skupiny ministerstva zdravotnictví a primář infekčního oddělení nemocnice Ústí nad Labem.

Podle něj jde o zásadní zlom na cestě k normálnímu životu. „Společnost si to zaslouží a měli bychom to přivítat,“ řekl Dlouhý. Od příštího týdne se zároveň ruší plošné testování. „Budou se testovat jen lidé s příznaky. Z toho vyplývá změna v délce izolace,“ dodal Dlouhý.

Izolace se prodlouží z pěti na sedm dní. „Pět dnů byla přechodná událost pro vrcholící omikronovou vlnu, kde se čekaly statisíce, možná miliony nakažených a bylo nutné udržet chod hospodářství a celé země,“ vysvětlil Dlouhý s tím, že sedm dní je podle něj dobrý kompromis.

Tagy: