Schillerová: Uráželi mě jako účetní, teď by se ve vládě hodila. Stanjura by měl rezignovat

Státní rozpočet skončil v dubnu v rekordním schodku od vzniku České republiky. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v Partii Terezie Tománkové připomněla, že byla urážená slovy o účetní. Teď si však myslí, že by současná vláda někoho v takové funkci potřebovala, jinak plánovaný schodek 295 miliard nenaplní. Podle místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka (ODS) je plánovaný schodek rozpočtu dosažitelný.

„Pamatuji si, jak mě pan Skopeček označoval za účetní, když jsem byla ministryní. Teď by se ale účetní ve vládě hodila,“ uvedla Schillerová k plnění státního rozpočtu.

Plánovaný schodek rozpočtu je podle ní totiž nereálný. „Toto jsou účetní čísla. Z windfall tax nebude 60 miliard, 50 miliard je fiktivních z modernizačního fondu, to je největší podvod. Nikdy tam miliardy nebudou, ministr financí by za to měl odstoupit. Chybí také peníze na důchody. Jsme celkově na nějakých 150 miliardách. Rozpočet je nereálný, proto jsem říkala, že je to potěmkinovský cár papíru,“ sdělila exministryně financí.

ČTĚTE TAKÉ: Juchelka: Vláda nedělá s inflací nic. Nehorázné, tradiční kolovrátek, reagoval Výborný

Podle Skopečka je však stále možné plánovaný schodek naplnit. „Bude dodržený ve chvíli, kdy přistoupí jednotliví správci kapitol k určité míře úspor. Určitě není možné po prvním kvartálu spočítat, že takový schodek bude i na konci roku. Teď tam jsou slabší měsíce. Jsem přesvědčený, že plánovaný deficit 295 miliard můžeme zvládnout,“ sdělil ekonomický expert ODS.

„To číslo na nás vytváří ještě větší tlak, abychom se v rámci konsolidačního balíčku dohodli a schválili ho, aby se konečně něco začalo realizovat,“ doplnil místopředseda Sněmovny.

Státní rozpočet skončil v dubnu ve schodku 200 miliard korun, je to nejhlubší dubnový deficit od vzniku Česka. Loni ke konci dubna činil schodek 100,1 miliardy korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) meziroční prohloubení schodku způsobily rostoucí důchody a sociální dávky, kompenzace vysokých cen energií či státní investice.

Tagy: