Schmarcz: Hlavním nepřítelem Spolu v eurovolbách není ANO. Vládě vyčetl „odplivnutí“ na Fica

Martin Schmarcz

Schmarcz a Kulidakis o eurovolbách a možné spolupráci stran

Největším nepřítelem pro kandidáty koalice Spolu v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu nebude hnutí ANO, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarcz. Za největšího „žrouta jejich hlasů“ označil vládní liberály reprezentované hnutím STAN a Piráty. Vládní subjekty se podle něj rozcházejí v pragmatické politice. Komentátor si rovněž rýpl do postoje kabinetu Petra Fialy (ODS) vůči slovenské vládě Roberta Fica (Směr-SD).

Komentátor předpokládá, že k volebním urnám dorazí v červnu více lidí než v jiných letech. Ocenil také politickou diskuzi v pořadu Partie Terezie Tománkové mezi lídry kandidátek Alexandrem Vondrou (ODS; kandidátka Spolu) a Klárou Dostálovou (ANO). Oba označil za profesionální politiky, což prý bylo „vidět i na debatě“.

ČTĚTE TAKÉ: Pokud bychom se nechali Rakušanem vyprovokovat, hrozí politická krize, tvrdí šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„I když budou stát v předvolební kampani proti sobě, umím si představit budoucí spolupráci jejich stran,“ prohlásil Schmarcz. Vysoká volební účast podle něj může pomoct politickým subjektům jako ODS a ANO, které „bojují proti nesmyslným evropským nařízením“, a naopak uškodit „eurohujerům“.

Záležet však bude na samotné aktivitě koalice Spolu. „Musí přesvědčit voliče, že stále dělají pravicovou konzervativní politiku a nejdou ve šlépějích Pirátů a hnutí STAN. Největším nepřítelem pro trojkandidátku tak není opoziční ANO, které její příznivci volit nebudou. Největším žroutem hlasů jsou nyní představitelé vládního liberálního křídla,“ poznamenal komentátor v pořadu Zprávy Plus.

Podotkl mimo jiné, že zatímco v morálním pojetí politiky se vládní strany od sebe příliš neliší, ohledně provádění pragmatické politiky se značně rozcházejí. To se prý výrazně odrazí právě ve volbách do europarlamentu. „Jelikož jsou ODS a ANO z pohledu takového pragmatického směřování na jedné lodi, měly by na evropské úrovni překonat spory z domácího pole,“ myslí si.

Hlavními tématy v eurovolbách budou podle komentátora CNN Prima NEWS Thomase Kulidakise migrační pakt a ekonomické záležitosti. „Spolu je nepoživatelný ideový dort pejska a kočičky. Koaliční KDU-ČSL byla vždy v lidovecké frakci, v níž je ale i TOP 09, která je právě vlajkonošem eurohujerství,“ pronesl Kulidakis.

Pro občanské demokraty by podle něj bylo vhodnější vstoupit do klání o křesla europoslanců po vlastní ose, jelikož by mohli dělat politiku, která by přiléhavěji odpovídala jejich ideovému zaměření.

Paradoxní rozhodnutí české vlády?

Zrušení bilaterálních jednání se slovenskou vládou je podle Schmarcze pochopitelné z hlediska tamních prezidentských voleb. Čeští představitelé tak prý do celé věci nechtěli před definitivním rozhodnutím politicky zasahovat.

„Nesouhlasím však s tím, že to kabinet deklaroval takto veřejně a navíc s dovětkem, že tak učinil kvůli tomu, že je Fico lump. Výrazným oznámením, které doprovodilo morální odplivnutí na adresu slovenského premiéra, možná česká strana ovlivnila volby u sousedů víc, než kdyby k vzájemným jednáním skutečně došlo,“ vyčetl vládě Schmarcz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak oslavili Velikonoce politické špičky?

Tagy: