Vondra i Dostálová věří, že se podaří zrušit zákaz spalovacích motorů. Spoléhají na eurovolby

Alexandr Vondra a Klára Dostálová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (13)

Lídři kandidátek koalice Spolu a hnutí ANO pro evropské volby Alexandr Vondra (ODS) a Klára Dostálová (za ANO) věří, že by Evropský parlament mohl v novém složení zrušit zákaz výroby aut se spalovacími motory plánovaný na rok 2035. Shodli se na tom v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Podle nich je pravděpodobné, že nový europarlament bude méně zelený a více pragmatický.

„Když volby dopadnou dobře, mohli bychom pro odvolání zákazu spalovacích motorů najít většinu,“ řekl Vondra ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj k tomu bude příležitost při vyhodnocování plnění klimatických cílů Evropské unie. Dostálová se svým politickým rivalem souhlasila: „Se spalovacími motory se ještě musí něco udělat, také spoléhám na nové složení Evropského parlamentu.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Osekejme migrantům dávky, navrhuje Vondra. Zpackal to Rakušan, zaútočila na koalici Dostálová

Zástupci ODS a ANO se nicméně neshodli na tom, kdo nese odpovědnost za přijetí zákazu. Podle Dostálové šlo o chybu vlády, která prý nevyužila české předsednictví v EU k tomu, aby tento krok zastavila. Vondra je přesvědčen, že během předsednictví v roce 2022 už bylo pozdě, protože neexistovala dost silná blokační menšina států EU. Superlídr evropského Spolu vidí odpovědnost spíše u expremiéra Andreje Babiše (ANO), který měl podle Vondry zákaz spalovacích motorů zablokovat v Evropské radě.

Evropské normy počítají s tím, že od roku 2035 bude v členských zemích unie prakticky nemožné pořídit si nový automobil na benzín či naftu. Opatření sklízí kritiku zejména ve státech se silným automobilovým průmyslem. Například Německo usiluje o to, aby bylo možné vozidla se spalovacími motory dál vyrábět s tím, že by se v nich využívala syntetická paliva.

Tagy: