Schmarcz: Vláda důchodovou reformu špatně vysvětluje. Hájí neobhajitelné, oponoval Kulidakis

Komentátoři Martin Schmarcz a Thomas Kulidakis

Lidé na veřejnou debatu o důchodové reformě samozřejmě reagují, ale vláda jen vrací systém, který byl zaveden za premiéra Petra Nečase. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS k penzijní novele to řekl komentátor Martin Schmarcz, podle kterého vládní koalice není schopná lidem reformu řádně vysvětlit. S tím nesouhlasil komentátor Thomas Kulidakis, podle kterého se vláda snaží hájit neobhajitelné.

Princip zvyšování věku odchodu do důchodu není podle Schmarcze nic nového. „Nečasova vláda strop věku odchodu do důchodu zrušila. Bohužel Sobotkova vláda jej zase vrátila. Kdyby to neudělala, tak dnes vůbec o ničem nediskutujeme,“ řekl Schmarcz. Lidé podle něj nyní mají dojem, že se zavádí něco zcela nového, ale není tomu tak. „Reforma je jen malá parametrická úprava. Vláda by to měla lépe vysvětlit. Ta hysterie kolem toho je naprosto zbytečná,“ dodal Schmarcz.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka o důchody: Reforma je lež, řekl Juchelka. Bez ní to odnesou mladí, oponoval Křeček

S tím nesouhlasil komentátor Thomas Kulidakis. „Nebylo to špatně vysvětleno ani špatně řečeno, protože v tomto případě se jedná o hájení neobhajitelného,“ řekl. Podle něj navrhovaná reforma není návrat k dřívější reformě, ale snaha o privatizaci veřejného důchodového systému. „Těmito asociálními nápady buď směřujeme k privatizaci důchodového systému, o což se ODS odedávna pokoušela, aby se to pak horko těžko vracelo zpátky, nebo jde o pokus, aby lidé přestali důvěřovat veřejnému systému,“ dodal Kulidakis.

Hranici 65 let považuje Kulidakis za klíčovou hned z několika důvodů. „Předně nevím, zda jako 65letý člověk nebudu trávit čtyři z pěti dní v týdnu běháním po doktorech. Kde najdu zaměstnavatele, který mi tohle bude tolerovat?“ ptal se komentátor. Dále připomněl, že nikdo v současnosti neví, jak za 30 let bude vypadat trh práce. „Je to naprostá asociálnost. Jen pro představu, lidé narození po roce 2000 by podle předloženého návrhu měli jít do důchodu až po 70. roce,“ dodal Kulidakis.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výpověď bez udání důvodů nedopustím, říká Jurečka. Trh práce potřebuje jiná zlepšení

Tagy:
ODS Petr Nečas důchodová reforma reforma vláda Martin Schmarcz starobní důchod Thomas Kulidakis