Jurečka: Výpověď bez udání důvodů nedopustím. Trh práce potřebuje jiná zlepšení

Marian Jurečka v Partii Terezie Tománkové

Jurečka o důchodech a výpovědi bez udání důvodu

Dokud jsem ministr práce a sociálních věcí, tak výpověď bez udání důvodu se do zákoníku práce nedostane. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj se jedná o téma, které sice rezonuje ve společností, ale nikdo na jeho resortu se jej momentálně nesnaží jakkoli realizovat.

Výpověď bez udání důvodu s tím, že propuštěný zaměstnanec by byl kompenzován vyšším odstupným, je jedním z bodů, který se část vládní koalice snaží dostat do chystané změny zákoníku práce. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka však tento návrh razantně odmítá. „Nic takového se nestane. Jsem jako gesční ministr odpovědný za zákoník práce a představil jsem návrh, že žádná taková opatření nemá a ani mít nebude,“ řekl Jurečka. Podle něj český trh práce potřebuje jiné úpravy a jiná zlepšení.

ČTĚTE TAKÉ: Volno i v pátek či méně odpracovaných hodin, zvažuje změnu Polsko. Diskuse se vedou i v Česku

Obdobný postoj sdílí i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, který se obává, že výpovědi bez udání důvodu povedou k diskriminaci části zaměstnanců. „Myslíme si, že je to něco, co vůbec nesmí spatřit světlo světa, že je to diskriminační,“ sdělil Středula v pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS. Jeho názor sdílí i Rada zdravotně postižených.

Výpověď bez udání důvodu má však podporu zejména mezi poslanci vládní ODS. Například místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) se domnívá, že v době, kdy firmy nemají dostatek zaměstnanců, bude tato změna výhodná pro obě strany. „Naopak dostanou mnohonásobně vyšší odstupné, čímž se jim nesníží životní úroveň a budou mít prostředky, když budou hledat novou práci,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Brigády již od čtrnácti let?

Jednou ze změn, jíž Jurečka v novele zákoníku práce navrhuje, je umožnit již čtrnáctiletým dětem bez ukončené povinné školní docházky během letních prázdnin pracovat na brigádě. „Myslím si, že se na tom dokáže shodnout celá vládní koalice. I pro moji generaci bylo normální jít v létě pracovat, například prodávat zmrzlinu či jiné práce, které nejsou fyzicky náročné. Když dnes mladí lidé zvládnou celou řadu volnočasových aktivit, tak proč by ve čtrnácti letech, když mají letní prázdniny, nemohli jít na brigádu a přivydělat si?“ vysvětlil Jurečka.

Větší dostupnost práce bude podle něj působit na mladé lidi motivačně a zároveň může pomoci některým rodinám s finanční situací. „Principiálně to považuji za naprosto správnou věc. Já jako táta pěti dětí beru své kluky do práce od malička, aby viděli rodiče pracovat. Vidím v tom zdravý selský rozum,“ sdělil ministr práce a sociálních věcí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hádka o důchody: Reforma je lež, řekl Juchelka. Bez ní to odnesou mladí, oponoval Křeček

Tagy:
Jan Skopeček trh práce Josef Středula výpověď letní prázdniny brigáda odstupné Zákoník práce ministr práce a sociálních věcí České republiky výpověď bez udání důvodů