Michael Schumacher získá státní cenu. Řeč za něj pronese bývalý šéf Todt

Sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher získá ve středu státní cenu spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, odkud pochází. Při veletrhu Motorworld v Kolíně nad Rýnem ji za něj přeberou manželka Corinna, dcera Gina a syn Mick.

Německý závodník upadl v prosinci 2013 na lyžích ve francouzských Alpách, prodělal několik operací a od té doby zmizel z očí veřejnosti – detaily o jeho zdravotním stavu jsou neveřejné. Děkovnou řeč za Schumachera pronese jeho velký přítel a bývalý ředitel ve stáji Ferrari Jean Todt, jenž byl do konce loňského roku také prezidentem Mezinárodní automobilové federace.

„V Německu je jen málo lidí, kteří utvářeli celý sport tak jako Michael Schumacher. Za jeho vynikající mezinárodní sportovní úspěchy jako špičkového závodníka, za jeho příkladnou společenskou angažovanost a za jeho zásluhy o rodnou zemi Severní Porýní-Vestfálsko získá státní cenu,“ uvedl předseda vlády Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst na internetových stránkách úřadu.

Německý deník Merkur k tomu dodal, že „opět půjde o emotivní okamžiky. Jako je tomu vlastně vždy, když jde o Michaela Schumachera. Bude tam jeho rodina a stane se tak na místě vzdáleném 25 kilometrů od Kerpenu, jeho rodiště“.

Středeční slavnostní okamžik „doprovodí“ také motokáry, sportovní vozy, trofeje, helmy a většina závodních vozů formule 1, ve kterých Schumacher závodil a ve kterých se nakonec stal legendou.

Smělý plán v nejisté době

A proč právě Jean Todt? Protože jde o bývalého společníka, garanta úspěchu, ale především dobrého přítele 53letého jezdce a celé jeho rodiny. „Jean je jedním z nejsilnějších lidí, jaké jsem kdy poznala, a celá naše rodina je hrdá na to, že je jejím přítelem,“ popsala Corinna Schumacherová v jednom z výjimečných rozhovorů.

Vše začalo téměř před třemi desetiletími. V roce 1994 bydleli Michael Schumacher a Jean Todt ve stejném hotelu při Velké ceně Belgie formule 1 ve Spa-Francorchamps. Pro německého pilota to měl být průlomový rok. V té době jezdil za Benetton, Todt už pracoval jako šéf týmu Ferrari.

A Francouz měl jediný cíl: Udělat ze skomírajícího závodního týmu, který od triumfu Jodyho Schecktera v roce 1979 nezískal titul mezi jezdci, opět vítěznou stáj.

Todtovi bylo již v té době jasné, že Michael Schumacher je jediným jezdcem, se kterým toho lze dosáhnout. Šlo však o odvážný záměr, což potvrdila i citace ze Schumacherovy biografie: „Muž, který svými dvěma triumfy s druhým italským týmem ve formuli 1, Benettonem, ještě více ponížil neúspěšné, ale věhlasné, Ferrari, tento muž měl být nyní nositelem spásy?“

Todt ale musel přesvědčit o svém záměru i skeptické fanoušky italské stáje poté, co smlouvu kolem půlnoci podepsali v tehdejším Schumacherově monackém sídle – rok po schůzce v hotelu ve Spa-Francorchamps.

Těžké časy posílily přátelství

„Michael a Jean Todt spolu prošli těžkými časy, než si mohli společně užít ty dobré. A protože si v těžkých chvílích vzájemně kryli záda, mohli si pak o to víc vychutnat všechny úspěchy,“ popsala dlouholetá manažerka Michaela Schumachera Sabine Kehmová.

K těžkým obdobím patřily počátky jejich společné spolupráce. Trvalo to až do roku 2000, než začaly nejen dobré, ale i vynikající časy. „Na dobu strávenou s Michaelem budu vždy vzpomínat jako na to nejlepší v mém životě. Máme se rádi, protože jsme spolu napsali neuvěřitelnou historii,“ řekl Todt v rozhovoru pro německý týdeník Sport Bild.

Todt a Schumacher slavili před téměř 22 lety v japonské Suzuce na stupních vítězů první z pěti triumfů v mistrovství světa v řadě. Cestou na slavnostní vyhlášení vítězů Todt tehdy Schumacherovi řekl, že jejich profesionální vztah už nikdy nebude stejný. „Řekl jsem, že ať se stane cokoli, věci se navždy změní. A tak to také dopadlo,“ vzpomínal Todt.

I po konci Schumacherovy kariéry zůstalo mezi oběma hluboké přátelství, které si v průběhu let vytvořili. Přátelství, které obstálo a stále odolává všem zkouškám odolnosti, a to i v dalších těžkých dobách.

Todt byl spolu s Rossem Brawnem, s nímž Schumacher spolupracoval v Benettonu, ve Ferrari a později při svém návratu do Mercedesu, jedním z prvních, kdo dorazil do Grenoblu večer po nehodě na lyžích 29. prosince 2013. Schumacher bojoval o život; při pádu na kámen skrytý pod sněhem utrpěl těžké poranění hlavy a mozku, ze kterého se dodnes zotavuje.

Rodina chrání soukromí zraněného šampiona

Neví se, jak se Schumacherovi skutečně vede. Rodina chrání jeho soukromý život stejně důsledně jako on sám během svého závodění. Todt pravidelně navštěvuje svého přítele Schumachera, je tu pro rodinu. „Musíme ho v tomto boji doprovázet, podporovat jeho fantastickou ženu Corinnu, která se stará o něj i o děti. Musíme jim pomáhat a maximálně respektovat jejich přání,“ poznamenal Todt v rozhovoru pro italský deník La Repubblica.

Když se loni v prosinci loučil s funkcí prezidenta Mezinárodní automobilové federace, viditelně dojatý prohlásil: „Dnes večer mi tu chybí Michael Schumacher, protože je součástí mého života a vždy bude.“ Proto nepřekvapilo, že právě on vystoupí a pronese za svého přítele řeč.

Státní cena je nejvyšší ocenění spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Uděluje se zpravidla jednou ročně při slavnostní události osobnostem, které dosáhly vynikajících úspěchů a jsou svou kariérou a prací spojeny se Severním Porýním-Vestfálskem. V letech 2020 a 2021 nebyla udělena z důvodu pandemie koronaviru.

Tagy:
Ferrari rodina Formule 1 ocenění Severní Porýní-Vestfálsko Michael Schumacher Kolín nad Rýnem Jean Todt Corinna Schumacherová Mick Schumacher Mezinárodní automobilová federace Benetton státní cena Hendrik Wüst