Sdílíte dezinformace a chcete po mně omluvu? Drzost, opřel se Rakušan do Vildumetzové

Neuvěřitelná drzost. Tak okomentoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) apel opoziční poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové (ANO), aby se omluvil za opožděnou reakci na zmanipulované video z protivládní demonstrace. Tu sdílela sama místopředsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO na svém twitterovém profilu. Zatímco Vildumetzová odmítla, že by se dopustila jakékoliv chyby, podle Rakušana „fatálně selhala“ a zvýšila dosah dezinformacím. „Mohla jste udělat tweet, ale bez toho, abyste to video sdílela. Je to selhání,“ sepsul ji v Partii Terezie Tománkové.

V dezinformační scéně se během uplynulého týdne masivně šířilo video, na němž měli policejní těžkooděnci údajně vyprovokovat střet s protivládními demonstranty. Ti se shromáždili na horní části Václavského náměstí a požadovali sundání ukrajinské vlajky z budovy Národního muzea. Následné nepokoje si vyžádaly několik lehkých zranění.

„Vláda má pět institucí, které se zabývají dezinformacemi. A jestliže ani jedna z těchto institucí na to nereagovala, včetně ministra, je to jeho selhání. V žádném případě si nemyslím, že to byla z mé strany chyba, a předpokládám, že se mi pan ministr vnitra za to omluví. Můj názor je takový, že měl na základně mého příspěvku ihned reagovat a vyvrátit spekulace,“ postěžovala si ve vysílání Vildumetzová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Máme odvahu na reformu penzí, říká Rakušan. Lidé s nejnižší dostanou 36 korun, zuřila Vildumetzová

Rakušan ale odmítl, že by jakkoliv pochybil, a naopak se ostře opřel do stínové šéfky resortu. „Na tohle reagovat musím. To je přece neuvěřitelně drzé. Vy po mně chcete, abych se omlouval? Mohla jste udělat tweet, ale bez toho, abyste to video sdílela. Je to vaše fatální selhání, které teď žádnými řečmi nezdůvodníte. Jako ministr vnitra jsem byl samozřejmě okamžitě v kontaktu s policií, ministr jako takový má tuto komunikaci nechat na ní,“ vrátil Vildumetzové.

Podotkl, že nikdy nebude legitimizovat dezinformátory a svolávat kvůli jejich videu tiskové konference. „To je nekompetentnost vašeho pohledu na dezinformace. Měla byste se omluvit,“ dodal Rakušan.

Celou debatu z nedělní Partie Terezie Tománkové můžete sledovat ve videu výše. V diskuzi se politici dotkli mimo jiné i valorizace penzí nebo propouštění na České poště.

Tagy: