Sebevražedný atentát v Somálsku. Zemřel útočník a minimálně pět dalších lidí

V restauraci v somálském hlavním městě Mogadišu se ve středu odpálil sebevražedný atentátník, který kromě sebe zabil nejméně pět dalších lidí. Exploze se odehrála v restauračním zařízení nedaleko policejní akademie, kam obvykle chodí na jídlo policisté. O události informovaly agentury AP a Reuters. Zatím není jasné, kdo za útokem stojí.

Kromě pěti mrtvých je dalších osm lidí zraněných. Jeden ze svědků exploze popsal, že policie začala po výbuchu střílet a na místo se sjely sanitky. Druhý svědek uvedl, že v restauraci bylo v okamžiku útoku hodně lidí, kteří se tam ukryli před silným deštěm.

„K explozi došlo, když jsem pil čaj a díval se dolů. Od té chvíle nevím, co se dělo,“ řekl agentuře Reuters Mohamud Ahmed, kterého střepiny zasáhly do hlavy a poranily mu i ruce a nohy.

Podobné útoky mají v Somálsku často na svědomí ozbrojenci islámských milicí Šabáb, které chtějí svrhnout vládu a zavést svou interpretaci islámského práva šaría. Bezpečnostní složky vyhnaly z Mogadišu islamisty napojené na teroristickou síť Al-Káida v roce 2011, přívrženci hnutí ale mají stále pod kontrolou rozlehlé venkovské oblasti a podnikají guerillové operace a sebevražedné atentáty převážně v hlavním městě.

Tagy: