Kdo zachrání SOCDEM? Do čela strany chce Maláčová i Dienstbier, rozhodne sjezd

Exministryně práce Jana Maláčová (SOCDEM) odstartovala boj o předsednictví SOCDEM tvrdou kritikou vlády Petra Fialy (ODS). Intenzivně hovoří o nutnosti široké levicové koalice a zároveň tvrdí, že případná aliance se Stačilo! Kateřiny Konečné (KSČM) „není na pořadu dne“. Není jasné, zda by koalice o spolupráci se SOCDEM vůbec stála. Otázka přípustnosti spolupráce s komunisty se nicméně jeví jako jeden ze zásadních bodů pro volbu předsedy sociálních demokratů. Ti o své budoucnosti rozhodnou už tuto sobotu.

Maláčová s někdejším kandidátem na prezidenta a bývalým senátorem Jiřím Dienstbierem jsou zatím jediní zájemci o post předsedy mimosněmovní strany, která nyní viditelně skomírá. Dienstbier šel do kandidatury s tím, že nabízí alternativu proti slučování s komunisty a dalšími „antisystémovými“ stranami. Další zájemci o post předsedy se mohou objevit i v průběhu sobotního sjezdu.

Redakce CNN Prima NEWS zjišťovala u bývalých významných členů strany, koho by na post předsedy preferovali. Za Maláčovou stojí například někdejší ministr pro lidská práva Jan Chvojka, za Dienstbierem naopak exministr zahraničí Tomáš Petříček.

Dále čtěte: Bolí to, straně jsem dal kus svého života, říká Kalousek o konci v TOP 09

„Podporuji paní Maláčovou. Znám ji dlouho. Je pracovitá a schopná kompromisu ve prospěch prosazení sociálně demokratických hodnot. Důležité také je, že je mediálně zdatná. Věřím, že po jejím zvolení budou preference SOCDEM stoupat. Proto ji budu v sobotu podporovat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Chvojka, který se v krajských volbách dostal do zastupitelstva Pardubického kraje.

Tomáš Petříček to vidí jinak: „Velmi mě zneklidňuje debata, že by SOCDEM mohla spolupracovat s komunisty pod hlavičkou Stačilo. Pro mě je zásadní, kdo z kandidátů jasně tuto variantu odmítá. Sleduji to zpovzdálí, ale ze slov Jany Maláčové vyplývá, že seriózně přemýšlí o přivedení strany do koalice antisystémových stran,“ řekl redakci. „Naopak Dienstbier to jednoznačně vylučuje. Z toho jasně vyplývá, že pro mě je variantou spíš Dienstbier,“ dodal.

Šéf ČMKOS Maláčovou podpořil

Nesouhlas s případnou spoluprací SOCDEM s komunisty vyjádřil i někdejší poslanec sociálních demokratů Václav Votava, nemá ale mezi kandidáty žádného favorita. „Lidsky nemám problém ani s jedním, ale ani jeden z nich není takový, jak bych si představoval lídra SOCDEM. Žádného takového zatím nevidím,“ řekl pro CNN Prima NEWS Votava s tím, že kdyby ke spolupráci s komunisty došlo, ve straně skončí.

„Pokud by nové vedení zatáhlo SOCDEM ke komunistům, Stačilo nebo k antisystémovým stranám, byl by to pro mě důvod skoro po třiceti letech ze strany odejít. Ale sociálním demokratem zůstanu vždy,“ vysvětlil.

Dále čtěte: Jurečka chce obhajovat post šéfa KDU-ČSL. Představí nové vize, jeho soupeřem bude Výborný

Tradičně má k sociální demokracii blízko česká odborová centrála ČMKOS, jejíž někdejší předsedové se později stali významnými reprezentanty sociálních demokratů. Navíc je nyní ČMKOS místem působiště Jany Maláčové, pracuje jako expertka sociálně-ekonomického oddělení. Redakce se proto zeptala na Maláčovou i předsedy odborové centrály Josefa Středuly. „Je to rozhodnutí straníků, ale myslím, že má Jana Maláčová veškeré dispozice k tomu, aby mohla být dobrou předsedkyní SOCDEM,“ uvedl Středula.

Maláčová mluví o neschopné vládě, Dienstbier o moderní levici

„Máme tu neschopnou, prolhanou vládu, která porušila všechny sliby. Chci, aby sociální demokracie nemlčela. Musíme se ozvat, protože jsme tu byli vždy od toho, abychom se zastávali pracujících lidí,“ opřela se Maláčová do vládního kabinetu v příspěvku na síti X, který podpořil i exministr zahraničí a kultury Lubomír Zaorálek. „Na rovinu všude říkám, že chci SOCDEM postavit na nohy, pak chci vybudovat širokou levicovou koalici proti ožebračování lidí. V tuto chvíli není koalice se Stačilo! na pořadu dne, musíme se soustředit na to dát SOCDEM dohromady. Pak se pojďme bavit o tom, jak dál, pokud nám stoupnou preference,“ dodala Maláčová pro CNN Prima NEWS.

Proti slučování levice její protikandidát Dienstbier není, nesouhlasí ale s možností spolupracovat s komunisty.

„Je potřeba nabídnout věrohodnou alternativu k představě spolupráce antisystémové levice v čele s Janou Maláčovou a Kateřinou Konečnou. Sociální demokracie by měla být moderní levicová strana evropského střihu, která zajišťuje důstojný život všem lidem bez rozdílu původu nebo ke které skupině obyvatel patří,“ uvedl na sociální síti X. Na komunistech mu vadí především zpochybňování členství Česka v EU a NATO.

Dosavadní předseda strany Michal Šmarda obhajovat post nebude. Oznámil to po krajských volbách, v níchž získali sociální demokraté 13 křesel ve čtyřech krajských zastupitelstvech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šmarda po volebním propadáku končí v čele SOCDEM. Post předsedy nebude obhajovat

Tagy: