Šéf Sněmovny: Pandemie má u nás tolik obětí, jako kdyby zmizely Domažlice

Radek Vondráček

Novoroční projev Radka Vondráčka

Po předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) vystoupil s novoročním projevem i šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Ten vyjádřil soustrast s lidmi, kteří při pandemii přišli o blízké a poukázal také na rozpory ve společnosti, které koronavirová krize přinesla. Ve své řeči apeloval na občany, aby více naslouchali a pomohli krizi překonat. V pátek večer pak s projevem vystoupí i premiér Andrej Babiš (ANO).

Projev Vondráček zahájil gestem, kdy si před kamerami sundal roušku. Dle jeho slov to nebylo jen kvůli dodržení pravidel při natáčení či tomu, že nemoc COVID-19 sám nedávno prodělal. Mělo jít o „nakročení do nového roku 2021 a vyjádření naděje, že se nám povede epidemii porazit“.

Řeč šéfa Sněmovny se točila především kolem pandemie koronaviru a věcí, které na ni navazují. Vondráček litoval hlavně oběti koronaviru, pro které vakcína nepřišla včas. „Přes 11 tisíc zemřelých je, jako kdyby zmizelo jedno celé okresní město. Jako kdyby třeba Domažlice přestaly existovat,“ řekl Vondráček ve svém novoročním projevu.

Ústavní činitel následně apeloval na lidi, aby se nechali očkovat. „Nic teď nemůže být důležitějšího než přežít,“ dodal Vondráček a zmínil i lidi, kteří pandemii zpochybňují a šíří nepravdivé informace.

Koronavirus přispěl k rozštěpení obyvatel, říká Vondráček

Pandemie však podle Vondráčka především ukázala, jací jsou Češi jako národ. Předseda Poslanecké sněmovny říká, že koronavirus pouze přispěl k rozštěpení obyvatel a vytvořil novou linii, na které válčí „rouškaři“ a „popírači“. „Nejhorším kromě smrti je prohloubení české společnosti. Otevřela novou linii a obnažila ty staré,“ řekl v projevu Vondráček.

Ve své řeči občany vyzval, aby nepřispívali tlaku a nesnášenlivosti. Za základní vzkaz svého projevu označil snahu, aby spolu lidé více mluvili, přestože mají jiné názory. „Nedovolme americký extrém, kde se začal používat termín hrozící občanská válka,“ dodal ústavní činitel.

Den projevů ústavních činitelů

S novoročním projevem krátce před Vondráčkem vystoupil i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). V pátek večer pak ještě bude odvysílán projev premiéra Andreje Babiše.

Tradiční projev na Nový rok měli dlouhá léta na starost pouze prezidenti. Miloš Zeman však tento způsob pozměnil a k národu promlouvá už 26. prosince, tedy na svatého Štěpána. Projevy dalších ústavních činitelů na Nový rok zahájil Vystrčilův předchůdce v čele Senátu Jaroslav Kubera, který loni náhle zemřel. Kuberův krok následně kopírovali i Babiš s Vondráčkem.

Tagy: