Šéf VZP: Praktika bude hledat 100 tisíc ukrajinských dětí. Krizi ale zvládneme

Dítě u lékaře

Šéf VZP o zdravotní péči uprchlíků

V České republice bude praktického lékaře pro děti a dorost hledat zhruba 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. Podle člena Sdružení praktických lékařů ČR Cyrila Muchy je aktuální situace ve zdravotnictví zvládnutelná. Stejného názoru je i Kabátek.

Do Česka kvůli ruské invazi utekly stovky tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Kromě jejich ubytování a zaměstnání se také řeší zdravotní péče. Česká republika totiž již delší dobu bojuje s nedostatkem lékařů. „Situaci samozřejmě monitorujeme. V současné době lze říci, že dětí, které budou hledat praktického lékaře pro děti a dorost je řádově sto tisíc. Intenzivně se snažíme jednat s ministerstvem zdravotnictví a zástupci praktických lékařů pro děti a dorost. Snažíme se najít cestu, aby každé české dítě našlo českého pediatra a každý ukrajinský občan, který se zde ukrývá před válkou, měl možnost navštívit svého lékaře,“ vysvětlil Kabátek.

„Vycházíme z čísel, která máme. Máme zhruba 268 tisíc občanů Ukrajiny, kteří se zaregistrovali do systému veřejného zdravotního pojištění. Z toho zhruba 46 % jsou děti. Když to shrnu, je to přes 100 tisíc dětských pacientů,“ upřesnil Kabátek.

Mucha: Ukrajina není žádná Asie

Podle dostupných informací ukrajinští uprchlíci utíkají ze země, kde je údajně zdravotnictví na jiné úrovni než v České republice. „Neřekl bych, že je praxe z Ukrajiny nějak výrazně horší. K nám do ordinace v průměru denně přichází tři lidé z Ukrajiny. Musím říci, že péče, dokud tam zdravotnictví fungovalo, byla poměrně na slušné úrovni. Samozřejmě byla trošičku níže než u nás. Jsem velmi příjemně překvapen proočkovaností jak na covid, tak na jiné choroby. Nemohu říci, že to je nějaká Asie, že by zdravotní péče nefungovala. Horší samozřejmě je, že přichází lidé, kteří byli rozléčeni onkologicky a rozmlátili jim špitál,“ popsal Mucha.

„Vzhledem k utečencům z Ukrajiny, kde se počítá se 100 tisíci dospělými, a v ČR je asi 5 tisíc praktiků, vychází to asi na 20 lidí na ordinaci, což je zvládnutelné. Samozřejmě, že to nebude úplně rovnoměrně rozděleno ve všech oblastech ČR, ale v jádru to zvládnutelné je. Je také důležité, aby ukrajinští lékaři byli přitaženi do systému,“ dodal Mucha.

Podle Kabátka se aktuální krize nesmí dotknout českých pacientů. „Ukrajinci pro nás nejsou taková zátěž jako covidová krize. Jsme připraveni náklady nést z vlastních rezerv. Nerad bych tu šířil paniku. Myslím si, že pojišťovny situaci pro letošek bezesporu zvládnou,“ řekl Kabátek.

Tagy: