Ostrava řeší problémy s ukrajinsko-maďarskými Romy. Likvidují ubytovny a kradou, říká hejtman

Hejtman Moravskoslezského kraje tvrdí, že mají v regionu problémy s kočovnými ukrajinsko-maďarskými Romy.

Někteří uprchlíci si zřejmě neváží pomoci, které se jim dostává

Někteří uprchlíci si zřejmě neváží pomoci, které se jim dostává, tvrdí hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Podle něj mají v regionu problémy především s kočovnými ukrajinsko-maďarskými Romy. Ničí prý ubytovny i dopravní prostředky, zůstává po nich nepořádek. Uprchlické vlny prý využili k tomu, aby se dostali do Česka.

Okolo 17 tisíc ukrajinských uprchlíků už přišlo do Moravskoslezského kraje. V celém Česku jich je podle odhadu asi 300 tisíc. Většina z nich dává najevo obrovskou vděčnost, ale s některými jsou prý problémy. Podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka jsou to ukrajinsko-maďarští Romové. „Likvidují nám ubytovny, dopravní prostředky a skutečně nemají problém ukrást věci, které potřebují,“ tvrdí Vondrák.

Například jedna ostravská ubytovna se z pobytu těchto lidí jen těžce vzpamatovává. „Skříně a postele v dezolátním stavu. Ukradli nám peřiny, chrániče na matrace, no hrůza. Kdybyste to viděli v reálu, tak byste se zhrozili,“ prozradila recepční ubytovny.

Pomoci si prý neváží

Navíc po nich v pokojích údajně zůstaly hory nedojezeného jídla. „Jídla si nevážili. Tady se jim vozilo oblečení, oni to vyhazovali do kontejneru a naši, co bydlí na bytech, šli a vybírali to,“ dodala recepční.

Pokoje jsou prý už relativně uklizené. Ve čtvrtek ale nastoupí pracovní četa, která bude opravovat zničené skříně. Práce to údajně bude na celý den. Uprchlíci už prý odjeli do Německa. „Dochází k tomu, čeho jsme se báli – dřív nebo později někdo může uprchlickou vlnu zneužít k tomu, aby se k nám dostal,“ má jasno Vondrák.

Členové ostravských romských organizací prý na ubytovnu zajeli s humanitární pomocí, přivezli hromadu jídla a dětské pleny, ale dali je prý užhorodským Romům. I ti na pokojích nechali plno věcí, ale prý nic nezničili.

Tagy: