Šéfka Trikolóry: Fiala měl jet do Moskvy, ne do Kyjeva. Ukrajinci napadají vlastní lidi

Šéfka Trikolóry Zuzana Majerová ve speciálním vydání 360°

360° Soukromí politiků (720)

Kdyby byl Petr Fiala (ODS) premiérem své země a lidu, jel by v první řadě do Moskvy, nikoliv do Kyjeva. Uvedla to v souvislosti s problematickými dodávkami ruského plynu šéfka Trikolóry Zuzana Majerová ve speciálu pořadu 360°. Podle ní by k žádné válce na Ukrajině nedošlo, kdyby byl americkým prezidentem nadále Donald Trump. V letním vysílání CNN Prima NEWS rovněž hájila svůj názor, že Ukrajinci napadají své vlastní lidi.

Od ruské invaze na Ukrajinu uběhlo necelých pět měsíců a konec bojů je zatím stále v nedohlednu. Podle Majerové ale konflikt odstartoval už v 90. letech, potažmo v roce 2014 na kyjevském Majdanu. „Každá válka je špatně. Zlo. My jsme naprosto jednoznačně odsoudili ruskou agresi. Ale musím zároveň říct, že ta válka není věc, která začala 24. února ve čtyři hodiny ráno,“ řekla k tématu šéfka Trikolóry.

Jako hlavního viníka za sebe vidí „nacismus, který tam bují“. Následně zmínila pluk Azov či banderovce, které ruská propaganda označila za hlavní důvody, proč se Kreml rozhodl „vyčistit Ukrajinu od nacistů“. „To přece není nic nového, co tady říkám. Každý člověk, který sleduje média a situaci od roku 2014, to moc dobře ví,“ pokračovala Majerová.

Na upozornění, že o nacistech píšou především ruská média, odvětila, že ta sama nečte. Místo toho podle svých slov čerpá z amerických či německých médií, konkrétnější už ovšem nebyla.

„Podívejte, celý tento konflikt nevnímám jako konflikt Rusko versus Ukrajina, ale jako konflikt Ameriky vůči Rusku. Tady jde o oslabení země jako velmoci. To, co probíhá na Ukrajině od roku 2014 – a to, že lidé dlouhodobě odcházeli – svědčí o tom, že Ukrajinci napadají své vlastní lidi. Ta válka je i mezi běžnými obyvateli, Ukrajinu řídí oligarchové,“ přišla s netradičním argumentem politička.

Dále uvedla, že kdyby prezident Volodymyr Zelenskyj dodržoval minské dohody a kdyby byl hlavou USA nadále Donald Trump, k žádnému konfliktu by nedošlo. Moderátor Michal Půr k tématu připomněl, že jednak obě strany porušovaly dohody, jednak Kreml obhajoval invazi se slovy, že Ukrajinci nejsou národ a patří pod Rusko.

„Tak všichni byli kdysi součástí Sovětského svazu. Podívejte, myslím, že zájmem všech je, aby válka co nejdříve skončila. Je opravdu nutné si sednout ke stolu a začít diplomaticky jednat,“ odvětila Majerová.

Kyjev? Fiala měl odjet do Moskvy

V další části rozhovoru se šéfka Trikolóry rozčilovala nad skutečností, že Česká republika kupuje plyn přes soukromé společnosti místo toho, aby surovinu odebírala napřímo.

„To je jedna z věcí, která by se pro naše lidi měla řešit prioritně. Myslím, že Petr Fiala, kdyby byl premiérem své země a svého lidu, měl v prvé řadě jet do Moskvy. Neříkám, že je chyba, že jel do Kyjeva. Ale jak to, že Maďarsko, Rakousko a všechny okolní země mají vyjednaný plyn dopředu? A naši lidé mají pětinásobné ceny?“ ptala se ve vysílání Majerová.

Zmíněné země ovšem měly dohodnutý plyn ještě před začátkem konfliktu na Ukrajině, což nebyl případ České republiky. Za současný krizový stav na poli energetiky obvinila politička Trikolóry předchozí kabinety.

„Odkdy se obchoduje na burze v Lipsku, co se týče energií? Odkdy odebíráme plyn, jak jej odebíráme dnes? To všechno jde za vládou ODS a vládou Mirka Topolánka,“ zkritizovala někdejšího premiéra.

Tagy: