Zeman slaví 80: Velkolepé párty se zúčastní slavní hosté. Pozvánku dostali Fico i Orbán

Miloš Zeman slaví osmdesáté narozeniny.

Miloš Zeman slaví 80. narozeniny

Den české státnosti je letos zvlášť významný pro Miloše Zemana. Bývalý prezident totiž kromě státního svátku slaví také zásadní životní jubileum. Osmdesátku si připomene velkolepě v Hluboké nad Vltavou. Mezi gratulanty nebudou chybět jeho političtí souputníci ani hosté ze zahraničí. Do jižních Čech má dorazit také slovenský premiér Robert Fico.

Bývalý prezident Miloš Zeman patří spolu se svými předchůdci Václavem Havlem a Václavem Klausem k trojici nejvýraznějších polistopadových politiků. Jeho působení stále budí pozornost.

ČTĚTE TAKÉ: S odchodem Pirátů z vlády musí skončit i 10 náměstků. Ve hře je však několikaměsíční setrvání

V médiích často rezonují jeho nejrůznější, často kontroverzní či urážlivé výroky, postoje či spory. V posledních letech byl v centru pozornosti celé země jeho zdravotní stav. Nyní čerstvý osmdesátník ukončil své prezidentské období loni 8. března. Je v důchodu, ale otevřel si novou kancelář a stále komentuje veřejné dění.

Miloš Zeman působil v politice od začátku devadesátých let. Jeho jméno je spjato především s ČSSD, které až do roku 2002 předsedal. Strana v čele s ním vyhrála v roce 1998 volby a uzavřela smlouvu o vládnutí s hlavním ideovým protivníkem – pravicovou ODS vedenou Václavem Klausem.

Po neúspěšné kandidatuře na prezidenta odešel na několik let do ústraní, odkud se vrátil rovnou na Pražský hrad. V roce 2013 porazil svého soka Karla Schwarzenberga a stal se prvním českým přímo zvoleným prezidentem. Funkci obhájil v roce 2017, kdy ve druhém kole prezidentských voleb vyhrál nad Jiřím Drahošem.

Zeman jako prezident podle politologů rozdělil společnost, měl řadu odpůrců. Během výkonu funkce byl kritizován například za řadu kontroverzních výroků včetně vulgarit, za výběr spolupracovníků, za snahy trestat své kritiky či za přílišnou náklonnost k nedemokratickým režimům v Číně a Rusku. Zároveň se však těší i přízni mnoha obdivovatelů.

Někteří z nich mu v sobotu přijedou pogratulovat k osmdesátinám do hotelu Štekl v Hluboké nad Vltavou. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka se do Čech sjedou i zahraniční hosté, kteří se pohybují v nejvyšších patrech politiky. Pozvánku měli obdržet slovenský premiér Robert Fico, maďarský premiér Viktor Orbán či polský prezident Andrzej Duda. „Bude to přátelské setkání. Organizují to moji kamarádi,“ shrnul exprezident v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Z českých hostů byli na narozeninovou párty pozváni bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), šéf SPD Tomio Okamura nebo předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bartoš byl mizerný ministr. Fiala je ale zbabělec, ani já takhle nikdy nejednal, řekl Zeman

Tagy: