Senátor Hraba končí ve STAN. Nelíbila se mu komunikace v hnutí ani spolupráce s Piráty

Senátor Zdeněk Hraba

Senátor Zdeněk Hraba se rozhodl ukončit členství ve STAN. Rezignaci potvrdil exkluzivně ve vysílání CNN Prima NEWS a přiblížil, jaké měl k odchodu z vládního hnutí důvody. Svůj podíl prý sehrála spolupráce s Piráty, se kterými se neztotožňuje, ale i špatná komunikace v rámci hnutí.

„Nebylo to impulzivní rozhodnutí, zrálo to ve mně delší dobu. Minimálně od doby, kdy STAN začal spolupracovat s Piráty, a začal se tak trochu odchylovat od vidění světa, které měl a které jsem měl já, když jsem do STAN vstupoval,“ uvedl Hraba ve vysílání CNN Prima NEWS.

Poslední kapkou pro něj prý byly až příliš drsné komentáře ze strany poslanců z hnutí STAN vůči jeho osobě i názorům. „Moje rady byly myšleny v dobré víře. Takto si, upřímně, komunikaci nepředstavuji,“ pokračoval Hraba.

Mlejnka nešlo vysvětlit

Často prý také nemohl vysvětlit lidem v okolí nebo volebním oboru, proč hnutí STAN přistupuje k některým krokům. „Nedokázal jsem věrohodně argumentovat, nebylo to podle mého názoru ani dost možné jako třeba v kauze jmenování pana Mlejnka,“ dodal.

Za bývalým šéfem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petrem Mlejnkem stál předseda hnutí Vít Rakušan, Mlejnek ale kvůli vyvíjenému tlaku sám z postu odešel.

K odstoupení se vyjádřil i lídr Starostů Vít Rakušan. Odchod Hraby ze STAN je podle něj přirozené vyústění toho, jak se jeho názory začaly lišit od pozic Starostů. „Jeho názory se postupně vzdalovaly těm, které pozice STAN zastává například v otázce manželství pro všechny, ale i v dalších oblastech,“ uvedl.

Odchod Rakušan považuje za čisté řešení pro obě strany. „Přeji mu úspěchy v další práci jak v Senátu, tak v komunální politice,“ doplnil ministr.

Hraba je předsedou senátní komise pro ústavu, do horní parlamentní komory byl zvolen za STAN v roce 2018 v obvodu Benešov. Rezignaci Hraba oznámil také na svém Twitteru.

Tagy: