Vláda obnovuje kontroly na hranicích se Slovenskem. Nelegální migrace výrazně vzrostla

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Vláda obnovila kontroly na hranicích se Slovenskem

Vláda obnoví kontroly na hranicích se Slovenskem. Opatření schválila vláda Petra Fialy (ODS) kvůli nárůstu nelegální migrace. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) k tomu uvedl, že by se mělo jednat o dočasné opatření.

Obnovení kontrol na hranicích se Slovenskem má platit od čtvrtka. Podle Víta Rakušana je to z důvodu prudkého nárůstu migrace. „Policie je na to plně připravena a v poslední době proběhla řada cvičení. Jsme schopni do sedmi hodin vnitřní hranice se Slovenskem kontrolovat,“ řekl Rakušan po jednání vlády. Dodal, že opatření je možné vyhlásit na deset dnů.

Od začátku června do konce minulého týdne zajistila policie téměř 9 500 migrantů. Přičemž za loňský rok to bylo okolo 1 330 lidí. Největší záchyty jsou v Jihomoravském a Zlínském kraji.

Premiér Petr Fiala po jednání vlády řekl, že bezpečnostní situace je stabilní. Cizinci přichází nejvíce ze Sýrie, využívají Českou republiku jen jako tranzitní zemi a chtějí pokračovat dále do Evropy. Podle něj je ale nutné zavést kontroly a odradit od dalších snah převaděče.

Rakušan také řekl, že se jedná o celoevropský problém a ostatní státy také hlásí problémy. „Rakousko se například stává i cílovou zemí. Syřané přicházejí hlavně z Turecka,“ řekl dále ministr vnitra. Podle schengenského hraničního kodexu musí nejdřív vláda informovat Evropskou komisi o svém kroku tzv. notifikačním dopisem. Ten bude odeslán ještě v pondělí.

Spolu s tím začalo ministerstvo vnitra a spravedlnosti pracovat na novele, která by zvýšila tresty za převaděčství.

Tagy: