Senátorka o babyboxech: Každé dítě má právo znát svůj původ, ale záchrana života je svatá

Šárka Jelínková

Senátorky o baby boxech

Děti z babyboxů by měly mít právo znát své rodiče, ale záchrana života je důležitější, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS senátorka z KDU-ČSL Šárka Jelínková. Nezávislá členka Senátu Jitka Chalánková by uvítala legislativní řešení například v podobě zjednodušení adopcí.

„Každé dítě má právo znát svůj původ, ale pro mě je záchrana života vyšší a svaté právo. Narození dítěte je zázrak a měli bychom vytvořit pro matky, které se rozhodují, zda nejít na potrat, prostředí, aby takové dilema neřešily,“ uvedla Jelínková. Dodala, že společnost má mnoho nástrojů, jak rodičům v tíživých situacích pomoci.

V úterý odpoledne našli zdravotníci bratislavské nemocnice, v obdobě našeho babyboxu, novorozeně bez známek života. V takzvaném hnízdě záchrany ležel chlapeček bez pomoci několik dnů, aniž by si toho někdo všiml. Tamní policie již zahájila trestní stíhání.

Opět se tak rozpoutala debata, zda jsou babyboxy správnou možností, jak se matky mohou svého potomky vzdát. „Je skupina maminek, které ani nabídka babyboxů neodvrátí od hrůzného řešení. Možná, kdyby se jim dostalo sociální nebo legislativní řešení a vrátili jsme se ke zjednodušení adopcí, bylo by to lepší,“ uvedla senátorka Chalánková.

Problém podle ní je, že dítě nemá možnost zjistit svou identitu a poznat rodiče. „Vrchní soud v Německu v minulosti dal za pravdu dospívajícímu dítěti v adopci, které chtělo poznat pravé rodiče,“ připomněla případ ze zahraničí.

Každé opuštěné dítě si zaslouží pomoc státu

Obě senátorky se shodly, že v dané problematice chybí v Česku zákonné řešení. „Provozování babyboxů je soukromá iniciativa a nemá legislativní úpravu. Každé opuštěné a ohrožené dítě si zaslouží pomoc a dohled státu,“ podotkla Chalánková.

Jelínková dodala, že podpora ze strany státu je možná mnoha cestami, za jednu z nich považuje právě babyboxy. „Základ tak, jak vznikly a zatím fungují, je dobrý. Pořád je otevřená cesta, že se mohou maminky vrátit a nejde o konečné řešení,“ nastínila.

Chalánková v minulosti ještě jako poslankyně proti systému babyboxů veřejně vystupovala a svým kritickým postojem se netají ani dnes. Ve svém přístupu je ale poměrně ojedinělá. Od doby, kdy byly babyboxy v Česku zavedeny, uplynulo totiž už 18 let a bouřlivá debata, která tehdy probíhala, utichla.

Tagy: