Senior čeká na důchod téměř rok. Zákonné lhůty 90 dnů se dodržují, tvrdí Jurečka

Senior Petr čeká na důchod téměř rok.

Senioři stále čekají na důchod

Přestože na vyřízení žádosti o důchod má Česká správa sociálního zabezpečení zákonnou lhůtu 90 dnů a ministerstvo vedené Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) říká, že lhůty se dodržují, jsou lidé, kteří na vyměření penze marně čekají i deset měsíců. Jedním z nich je pan Petr, redakce CNN Prima NEWS s ním mluvila v květnu. Svého důchodu se ale stále nedočkal a nedodržení zákonné lhůty ze strany státu ho žene do existenčních problémů.

„Přežíváme jenom z toho, co má manželka,“ uvedl pan Petr na konci května. O dva měsíce později na tom není lépe. O důchod přitom požádal už na začátku loňského září. Od té doby vyřízení žádosti jen marně urguje po úřadech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda pomohla dlužníkům v exekuci. Někteří už letos nemusejí platit, věřitelé se cítí zrazeni

„Je to všechno na mrtvém bodě. Nevím, kvůli čemu to tak dlouho trvá,“ řekl pan Petr, který pracoval bezmála padesát let, z toho část na Slovensku. „Dost často se stává, že chybí nějaký podklad, který není dodán ze strany žadatele,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Teď jsem byl urgovat v Ostravě. Paní se dívala do počítače a říkala, že ze Slovenska je všechno už dodané, takže Praha by to měla dodělat,“ řekl pan Petr. „I kdyby všechny formuláře neodevzdal, tak je to opravdu čas, který je neúměrný tomu, co lidé potřebují,“ podotkl člen sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO).

Třiašedesátiletý Petr říká, že po roce živoření bez peněz, na které má nárok, a se starostí o postiženého syna, přišly finanční problémy. „Manželka má důchod devět tisíc, syn má 12 tisíc. No, a z toho dáváme 11 tisíc na jeho péči,“ popsal Petr. „Šetřím na jídle tak, že se s manželem ošidíme. Jedli jsme tři týdny topinky protože opravdu nic nebylo, a synovi samozřejmě koupit musím,“ sdělila Petrova manželka Hana.

„Je důležité, aby se znovu obrátili na Českou správu sociálního zabezpečení, minimálně na call centrum,“ řekl Jurečka. Podle České správy sociálního zabezpečení čekají déle, než je zákonná lhůta, na svoji penzi stále tisíce lidí.

„K 17. 7. 2023 se v pásmu nad zákonnou lhůtou 90 dní nacházelo 4 646 žádostí o starobní důchod (z toho 3 599 žádostí o předčasný starobní důchod),“ uvedla Česká správa sociálního zabezpečení. Podle ministerstva se vyřizování penzí vrátilo do zákonných lhůt. Také opozice připouští, že se situace zlepšila, zároveň dodává, že jsou stále žadatelé, u nichž stát porušuje zákonnou lhůtu.

Tagy: